Gemakkelijk tussendoortje/ Gewoon gemakkelijk/ Gewoon lekker/ Gewoon lekker hartig

Allioli muffins met olijven

Allioli, aioli… je kent het wel, die saus met knoflook, lekker bij de barbecue, op de borrelplank of met een stokbroodje tijdens een picknick in het park. Ik besloot eens even helemaal ‘out of the box’ te gaan en bakte allioli muffins. Geloof me, dat is verrassend lekker!

Muffins met allioli

“Muffins met allioli, are you serious Hanne!?” Yes! Laat me dat even uitleggen. Een paar jaar geleden at ik bij Jamie’s Pizzaria, de pizza zaak van Jamie Oliver, een van de beste brownies ever! De serveerster vertelde dat er een geheim ingrediënt in deze brownies zat en wij mochten raden wat dat was. Na werkelijk elk ingrediënt genoemd te hebben, verklapte ze wat het was: Mayonaise! Mayonaise geeft baksels een heerlijke smeuïge textuur. Sindsdien zie ik het wel vaker voorbij komen in recepten voor brownies, taarten en cupcakes. Maar, dacht ik, als mayonaise werkt in zoete baksels, dan kan ik vast een lekker hartig bak recept bedenken met allioli. Zo ontstond het idee voor deze allioli muffins met olijven. Erg lekker en helemaal niet moeilijk om te maken!

Chovi allioli

Voor deze muffins gebruikte ik de allioli van Chovi. De naam zegt je misschien niets, maar als je het bekende gele bakje ziet weet ik zeker dat je zo’n ‘oh jaaaa’ momentje hebt. Deze allioli wordt gemaakt van knoflook, citroensap, olie, eieren en zout (en wat conserveermiddel). En die knoflook, die proef je! De allioli van Chovi heeft een sterke en intense knoflooksmaak. Perfect voor deze hartige muffins – misschien iets minder perfect als je vanavond romantische plannen hebt.

Allioli muffinsallioli muffins


Allioli muffins met olijven

Ingrediënten (voor 6 tot 8 stuks)

– 100 gram allioli
– 130 gram havermeel
– 150 milliliter karnemelk
– 2 eieren
– 1 theelepel bakpoeder
– 10 olijven
– een snufje zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een muffin bakblik in.

Meng de allioli met de karnemelk en de eieren. Voeg hier het havermeel, bakpoeder en zout aan toe. Roer het geheel tot een beslag. Als het beslag te dik is kun je een klein scheutje karnemelk extra toevoegen. Snijd de olijven in plakjes en meng alles goed door elkaar.

Verdeel het beslag over 6 tot 8 muffin vormpjes en zet de muffins in de oven. Bak de allioli muffins 40 minuten.

Serveer de muffins met wat allioli en wat andere lekkere snacks zoals olijven, toastjes en snackgroenten.

Tip: Naast olijven zou je deze muffins ook kunnen vullen met wat nootjes, pitten en zaden, kappertjes, zongedroogde tomaatjes of stukjes ham of chorizo.

 

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Chovi. Lees hier mijn disclaimer over samenwerkingen. 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Gerda
    september 12, 2019 at 8:02 am

    Wat een super goed idee! Ik ben gek op allioli! Helaas ben ik minder gek op olijven, kan ik deze ook weg laten en dan de andere ingrediënten hiervoor vervangen?

  • Leave a Reply