Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet

Chocolade cake met walnoot olie

Moist, fudgey en gooeye… Deze chocolade cake met walnoot olie heeft ’t allemaal! Een intense chocolade smaak in een mega smeuïge cake. Voordat je fanatiek aan het bakken slaat, een disclaimer: Deze taart is niet gezond! Maar laten we ons daar vooral even niet al te druk over maken en gewoon kei hard genieten van een stukje van deze hemelse taart. 

Walnoot olie

Die ‘moist, fudgey en gooeye’ structuur van de cake is afkomstig van de walnoot olie. Door olie te verwerken in je baksels krijg je een heerlijke smeuïge structuur. Ik gebruikte hiervoor de walnoot olie van Oil & Vinegar. Deze olie heeft lichte nootachtige smaak doordat de walnoten voor het persen licht geroosterd zijn. De olie is erg geschikt om te verwerken in koude gerechten zoals salades. Wat dacht je van een brie salade met walnoot olie? Je kunt de olie ook verwerken in warme gerechten, taarten of cakes, maar dan moet je er wel op letten dat je de olie niet tot hoge temperaturen verhit. Wanneer je oliën zoals deze boven het rookpunt verhit, kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. Elke olie en elk soort vet heeft een eigen rookpunt afhankelijk van de vetsamenstelling. Zo kun je zonnebloemolie veel hoger verhitten dan extra vierge olijfolie. Walnoot olie kun je tot een graad of 160 verhitten. Deze chocolade cake met walnoot olie bak je dus ook op lagere temperatuur dan wat je misschien van cakes gewend bent. De cake moet daarom ook wat langer in de oven staan. Maar geloof me, it’s worth it!

Oil & Vinegar

Mocht je benieuwd zijn naar nog meer van dit soort bijzondere olie soorten, dan moet je eens langs bij de Oil & Vinegar. Naast vele soorten olie vind je bij de Oil & Vinegar ook andere producten waar ieder foodie hart sneller van gaat kloppen. Van azijn in vele smaken tot pasta in hartjes vorm. Ik werk sinds kort samen met de Oil & Vinegar, dus de komende tijd zal ik jullie nog wat meer van de heerlijke producten laten zien. Mocht er geen winkel bij jou in de buurt zitten, dan kun je altijd terecht op de webshop van Oil & Vinegar.

Chocolade cake met walnoot olie

Chocolade cake met walnoot olie


Chocolade cake met walnoot olie

Ingrediënten

– 100 milliliter walnoot olie (ik gebruikte deze van Oil & Vinegar)
– 50 gram cacao
– 120 milliliter heet water
– 160 gram bloem
– 180 gram suiker
– 3 eieren
– 1/2 theelepel baking soda
– snufje zout
– 1 theelepel oplos koffie
– een hand grof gehakte walnoten

Voor de topping: 250 milliliter slagroom, walnoten, gedroogde rozenblaadjes (optioneel)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een springvorm met bakpapier of vet hem goed in.

Meng de cacao  en oploskoffie met het heet water. Doe de bloem, baking soda en het snufje zout in een kom en meng alles goed door elkaar. Doe de suiker, olie en eieren in een andere kom en mix deze met een handmixer of garde goed door elkaar. Roer het cacao mengsel toe aan het ei-mengsel. Voeg vervolgens ook het bloem mengsel en de walnoten toe en spatel dit erdoor.

Giet het beslag in de springvorm en zet de cake in de oven. Bak de chocolade cake een uur. Check na een uur of de cake gaar is. De randen van de cake moeten goed gaar zijn. In het midden mag de cake nog een beetje zacht zijn, dat is juist erg lekker. Als de cake in zijn geheel nog erg zacht is kun je hem nog een tijdje terug in de oven zetten.

Laat de cake afkoelen. Klop ondertussen de slagroom lobbig. Verdeel de slagroom over de afgekoelde cake en garneer hem met wat grof gehakte walnoten en eventueel wat rozenblaadjes, deze kun je in gedroogde vorm kopen bij een Chinese toko.

 

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Oil&Vinegar. Lees hier mijn disclaimer over samenwerkingen. 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Silvia
  oktober 28, 2018 at 11:26 am

  Ziet er goed uit Hanna! Ik heb nog walnootolie in mijn keukenkastje staan, ga hem binnenkort maar eens maken. Welke diameter bakvorm heb je gebruikt?

  • Reply
   misshavermout
   november 3, 2018 at 4:14 pm

   He Silvia, ik gebruikte een 24 cm vorm volgens mij.

  Leave a Reply