Gemakkelijk diner/ Gewoon gemakkelijk

Gnocchi met boerenkool en rookworst

Hieperdepiep HOERAAA, het is vandaag Nationale Boerenkooldag. In Amerika een ware superfood en hier gewoon onderdeel van oma’s stamppot. Die stamppot stak ik in een nieuw jasje, dezelfde ingrediënten, maar met iets andere looks: Gnocchi met boerenkool en rookworst. 

Boerenkool

Onze Hollandse boerenkool is een echte wintergroente. Je vind hem van oktober tot maart volop in de supermarkt. Gesneden of vers aan de stronk. Boerenkool is, net als spinazie, een groene bladgroente en is erg gezond. Vandaar dat er in Amerika een ware hype rondom ‘kale’ ontstond. Boerenkool bevat de meeste voedingsstoffen van alle koolsoorten. Boerenkool bevat onder meer grote hoeveelheden vitamine A, vitamine C, vitamine K en mangaan. Daarnaast bevat het kleinere concentraties koper, calcium, vitamine B6 en potassium. Verder bevat boerenkool erg veel voedingsvezels. (bron)

Boerenkool is overigens ook veel veelzijdiger dan de meeste mensen denken. Je hoeft er echt niet per se een stamppot van te maken, maar je kunt ook aan de slag met een groene smoothie van boerenkool of een lekkere boerenkool salade.

Gnocchi met boerenkool en rookworst

Toch blijft mijn eerste associatie bij boerenkool ‘stamppot’. Ik moet zeggen dat ik zo’n Hollandse stamppot met boerenkool en rookworst ook wel erg lekker vind. Maar een beetje vernieuwing kan geen kwaad, dus ik nam de basis ingrediënten van een goede boerenkool stampot – aardappel, boerenkool en rookworst – en maakte daar een nieuw gerecht mee: Gnocchi met boerenkool en rookworst. Gnocchi zijn kleine aardappel kussentjes, dus daarmee heb ik alle drie de hoofdingrediënten van de welbekende stamppot verwerkt in een nieuw gerecht.

Gnocchi met boerenkool en rookworst


Gnocchi met boerenkool en rookworst

Ingrediënten (voor 2 personen)

– 250 gram gnocchi
– 1 zak boerenkool
– 1 rookworst (vlees of vega, dat mag je zelf kiezen)
– 2 teentjes knoflook
– 2 eetlepels olijfolie
– peper en zout

Bereiding

Verhit wat olijfolie in een ruime koekenpan. Snijd de knoflook fijn en bak deze 2 minuten in de olie. Voeg vervolgens de gnocchi toe en bak deze 5 minuten mee tot de gnocchi kussentjes lichtjes bruin kleuren.

Snijd de rookworst in plakken en voeg deze toe. Bak het geheel nog 3 minuten en voeg dan de boerenkool toe. Bak nog enkele minuten tot de boerenkool geslonken is. Breng het gerecht op smaak met wat peper en een beetje zout, let op, de rookworst is ook al zout, dus voeg niet te veel zout toe.

Verdeel de gnocchi over twee borden en sprenkel er eventueel nog een beetje (goede) olijfolie overheen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply