Gewoon gezond/ Gezond diner

Pompoen lasagne met gefrituurde salie

Ja, dit is alweeer een pompoen recept. Als je niet van pompoen houdt, dan zou ik de komende maanden gewoon even niet op mijn blog kijken, want ik ben gek op pompoenen! Bereid je dus alvast voor op nog veel meer lekkere pompoen recepten. We trappen af met deze pompoen lasagne met gefrituurde salie. 

Salie

Pompoen kun je combineren met veel verschillende kruiden. Ik vind de combi van pompoen en salie erg lekker. Salie is misschien wat minder bekend dan basilicum of peterselie, maar het heeft een heerlijke smaak. De blaadjes zijn een beetje zacht en pluizig. Salie heeft, net als veel andere kruiden, een geneeskrachtige werking. Het zou je eten beter verteerbaar maken (bron). Dat is mooi meegenomen, maar ik vind het vooral lekker. Je kunt salie rauw eten, maar je kunt het ook verwerken in warme gerechten met vlees of vis. Je kunt er zelfs thee van zetten. Maar mijn favoriete bereiding van salie is toch wel frituren. Gewoon een bodempje olie in een pan verhitten en daar wat blaadjes salie in laten vallen. De blaadjes worden daardoor super knapperig, jummm!

Pompoen lasagne

Er komt geen tomaat te pas aan deze pompoen lasagne. Een lasagne met tomatensaus is natuurlijk hartstikke lekker, maar wat variatie is nooit verkeerd. Daarom is deze lasagne gemaakt van pompoen saus, een mix van gepureerde pompoen met wat melk. Dat geeft een heerlijk romige en volle saus, boordevol groente! Dat maakt het voor mij echt zo’n comfort food gerecht voor een regenachtige herfstdag.

Pompoen lasagne


Pompoen lasagne met gefrituurde salie

Ingrediënten (voor 2 personen)

– 500 gram pompoenpuree*
– 200 milliliter melk
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 5 ansjovis filets
– 6 blaadjes salie, fijn gesneden
– peper en zout
– lasagne bladen
– 100 gram geraspte kaas
– 0lie om in te bakken

*Deze maak je eenvoudig zelf door pompoenblokjes (vers gesneden, voorgesneden of uit de diepvries) gaar te koken en vervolgens te pureren met een staafmixer, keukenmachine of blender.

Voor de gefrituurde salie

– een flinke scheut olie
– 10 blaadjes salie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met een beetje boter of olie.

Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn. Verhit wat olie in een pan (tip: gebruik hiervoor wat olie uit het blikje ansjovis!). Voeg de ui, knoflook en ansjovis toe en bak deze gedurende 3 minuten. Voeg vervolgens de pompoenpuree, melk, fijn gesneden salie blaadjes, peper en zout toe. Roer de saus goed door elkaar en proef of hij goed op smaak is.

Verdeel een laagje saus over de bodem van de ovenschaal. Bedek dit met een laagje lasagne bladen. Bouw de lasagne op met telkens een laagje saus en lasagne bladen. Eindig met een laag saus. Verdeel tot slot de kaas over de bovenkant en zet de lasagne in de oven voor een half uur.

Maak ondertussen de gefrituurde salie. Verhit een flinke scheut olie in een pan. Leg hierin de salie blaadjes. Wacht een minuutje en haal de blaadjes dan weer uit de pan. Laat ze op een stukje keukenpapier uitlekken.

Haal de lasagne uit de oven en garneer met de gefrituurde salie.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Floortje
    oktober 22, 2018 at 5:47 pm

    Super lekker, maar miste net iets. Ik ga hem de volgende keer proberen met geitenkaas!

  • Leave a Reply