Gemakkelijk diner/ Gewoon gemakkelijk/ Gewoon gezond/ Gezond diner

Kleurrijke stamppot met worstjes en vegan jus

Het stamppotten seizoen is weer begonnen! Kom maar door met alle boerenkool, zuurkool en hutspot, ik ben er gek op! Vroeger at ik dat standaard met een gehaktbal, rookworst of speklapje, maar tegenwoordig kies ik voor een van de vele vleesvervangers die er in de supermarkt te vinden zijn. Ook aan de jus komen tegenwoordig geen dierlijke ingrediënten meer te pas, want je kunt een heerlijke vegan jus maken met maar een paar ingrediënten. 

Kleurrijke stamppot met worstjes en vegan jus

Deze keer stampte ik geen boerenkool of zuurkool door mijn aardappels, maar ik koos voor een zakje kleurrijke roerbakgroenten, bestaande uit pompoen, paarse spitskool en broccoli. Deze groenten bakte ik kort in wat plantaardige boter en roerde ik door de geprakte aardappelen. Op zich al een lekker stamppotje, maar voor mij zijn de meeste gerechten pas compleet als er een sausje overheen gegoten wordt. Dus ik vond dat deze stamppot wel een lekkere jus kon gebruiken. In plaats van de standaard vleesjus, maakte ik een plantaardige jus van onder andere uien, sojasaus en laurierblad. Oh en die worstjes, dat zijn de Little Willies van de Vegetarische Slager. Erg lekker!

vegan jus

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @gewoonhanne. Smakelijk eten!


Kleurrijke stamppot met worstjes en vegan jus

Ingrediënten (voor 2 personen)

– 400 gram kruimige aardappelen
– 1 zakje Hollandse roerbakgroenten met broccoli, pompoen en paarse spitskool
– een klontje plantaardige boter
– een scheutje plantaardige melk
– 1 verpakking Little Willies (De Vegetarische Slager)(of een andere vleesvervanger naar keuze)

Voor de vegan jus

–  250 gram uien, gesnipperd
– 15 gram plantaardige boter
– 1 eetlepel bloem
– 200 milliliter water*
– 10 gram gedroogde paddenstoelen*
– 2 eetlepels sojasaus

* Je kunt dit ook vervangen door 200 milliliter paddenstoelen bouillon, voeg dan geen zout toe aan de jus.

Bereiding

Breng een pan water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd ze in grote stukken. Kook de aardappelen in 20 tot 30 minuten gaar.

Verhit ondertussen wat olie of plantaardige boter in een pan. Roerbak hierin de roerbakgroenten beetgaar. Bak in een andere pan de vegetarische worstjes.

Giet de aardappelen af en stamp ze met een klontje boter en scheutje plantaardige melk tot puree. Roer de roerbakgroenten door de puree. Serveer de stamppot met de vegetarische worstjes en vegan jus.

Voor de vegan jus

Snijd de gedroogde paddenstoelen in fijne stukjes. Week de paddenstoelen stukjes 15 minuten in een bakje met 200 milliliter warm water om zo een paddenstoelen bouillon te maken. Snipper de uien. Smelt de boter in een pan en fruit hierin de uien in tot ze glazig zijn. Voeg wanneer de uien lichtbruin en glazig zijn de bloem toe. Roer tot er een roux ontstaat en bak de bloem enkele minuten mee. Voeg in kleine scheutjes de paddenstoelenbouillon toe en roer goed door met een garde om klontjes te voorkomen. Breng op smaak met de sojasaus.

Tip: heb je geen zin om zelf de jus te maken? Veel zakjes poederjus uit de supermarkt zijn vegetarisch, een enkeling is zelfs helemaal plantaardig. De Knorr jus met uitjes is bijvoorbeeld vegan.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply