Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet

Crispy chocolate truffels uit Bak to basics

Er is weer een mooi kookboek uitgekomen: Bak to Basics van Sifra Opstal, beter bekend als Uniek.eten op Instagram. Sifra heeft een veganistisch bakboek gemaakt met 35 seizoensgebonden taart- en snackrecepten. Tijd om mijn keukenschortje om te doen en aan het bakken te slaan!

Bak to basics

Het boek Bak to basics heeft Sifra samen gemaakt met haar zus Jacintha. Zij is patissier en weet dus alles af van het bakken van de lekkerste taarten en heerlijkste gebakjes. Samen hebben de zussen 35 bakrecepten ontwikkeld. Naast recepten bevat het boek informatie over vegan bakken. Zo is er een handig overzichtje in het boek te vinden met vegan ei-vervangers. Fijn voor beginnende veganisten of mensen die eens een keer vegan willen bakken maar hier nog niet zoveel kennis over hebben.

Na de nodige info is het tijd voor de recepten. Deze zijn ingedeeld per seizoen. Van frisse en fruitige aardbeien schelpjes tot een herfstige kruidcake.

Op de to-make list

Natuurlijk stonden er ook in dit boek weer een hoop recepten die een plekje verdienen op mijn inmiddels behoorlijk groeiende ’to-make list’:

– Chocolate pie, gemaakt met zijdentofu
– Kersen rijstevlaai, omdat ik gek ben op rijstevlaai
– Sweet pumpkin pie
– Schwarzwalder kirsch, dat is als je het mij vraagt toch wel de topper uit dit boek! (zie de foto hieronder)
– Nuts & chocolate bar

Aan de slag

Ik ging zelf ook aan de slag met een van de recepten uit Bak to basics. Ik koos voor de ‘Crispy chocolate truffles’. Normaal gesproken worden chocolade truffels gemaakt met slagroom, maar voor deze vegan variant gebruik je dadels, kokosolie en plantaardige melk. Boekweitkorrels zorgen voor de crisp in de truffels, maar je kunt deze ook vervangen door gehakte nootjes. Het recept was duidelijk. Er zat een wat moeilijkere stap in, je moest de gesmolten chocolade namelijk ’tempereren’ voordat je de truffels er doorheen rolt. Dit is belangrijk omdat de chocolade daardoor de juiste kristalstructuur krijgt, waardoor de chocolade goed om je truffels stolt. Om dit te doen moet je de chocolade eerst verwarmen tot 42 graden en daarna terug koelen tot 31 graden. Dit staat allemaal netjes uitgelegd in het recept, dus ik vond het helemaal niet ingewikkeld. Qua smaak zat het ook wel goed, de truffels waren heerlijk! Het recept voor de truffels vind je helemaal onderaan deze blogpost.

Review bak to basics

Review bak to basics


Crispy chocolate truffels uit Bak to basics

Ingrediënten

– 80 gram dadels
– 40 gram kokosolie
– 30 milliliter plantaardige melk
– 1/2 theelepel vanillepoeder
– 15 gram geroosterde boekweitkorrels
– 50 gram pure chocolade
– 2 eetlepels cacao

Bereiding

Mix in een blender de dadels, kokosolie, plantaardige melk en vanille tot een zachte crème. Mix de geroosterde boekweit met een spatel door de crème.

Vul een spuitzak, zonder spuitmond, met de crème. Knip het puntje van de dichte spuitzak eraf en spuit kleine staafjes crème op een plaat of bord met bakpapier. Zet de plaat of het bord in de vriezer totdat de staafjes hard zijn.

Smelt de pure chocolade tot 45 graden en laat het weer koelen tot 31 graden.

Haal de staafjes door de chocolade en leg ze opnieuw op het bakpapier en laat ze drogen buiten de koelkast. Rol ze door de cacao en ze zijn helemaal klaar om op te smikkelen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply