Gemakkelijk diner/ Gemakkelijke lunch/ Gewoon gemakkelijk

Doperwten sla soep met feta

Kennen jullie de app Too Good To Go al? Via deze ‘no foodwaste’ app kun je eten kopen dat anders weggegooid zou worden bij verschillende horecazaken en winkels. Ik plaatste laats mijn eerste bestelling in de app en daar maakte ik deze heerlijke doperwten sla soep met feta mee.┬á

Too Good To Go

Ik volg de app To Good To Go al een tijdje, want alle concepten die een steentje bijdragen aan het verkleinen van de berg eten die wij met z’n allen weggooien vind ik top! Het idee van To Good To Go is simpel: Restaurants, supermarkten en andere zaken die eten verkopen houden aan het einde van de dag vaak eten over dat weggegooid moet worden. Via de app kun je bij dergelijke zaken een ‘mystery box’ kopen. De inhoud van de box is een verrassing, die bestaat namelijk uit de producten die er op die dag over zijn. Het voordeel voor jou als consument is dat je een dikke korting krijgt! De mystery boxen kosten vaak zo’n vijf euro, maar de inhoud ervan is veel meer waard. Je moet er wel op letten dat het dus producten zijn die niet lang meer houdbaar zijn. Een grote vriezer of grote eetlust zijn dus wel handig.

Mijn ervaring

Sinds deze maand is de app ook beschikbaar in Tilburg. Ik wilde hem meteen even uittesten. Dat was nog niet zo gemakkelijk. Elke avond om twaalf uur verschijnen er nieuwe boxen in de app. Die zijn vaak binnen no time uitverkocht. Dus als jij om zes uur denkt nog wat te scoren dan heb je vaak pech en is al het eten al gered. Op zich mooi natuurlijk want het gaat er natuurlijk om dat al het eten gered wordt van de vuilnisbak, maar wel jammer als je net mis grijpt. Mijn tip is dus om ’s avonds om twaalf uur meteen een box te bestellen of, voor de ochtendmensen, om ’s ochtends vroeg meteen een bestelling te plaatsen. Dat deed ik. Bij de Ekoplaza (de andere zaken waren al uitverkocht). De box kostte 3,99 euro. Om zes uur die avond haalde ik mijn box op en dit zat er in:

  • Een krop sla
  • Een maiskolf
  • Een doosje thee van Natural Temptation
  • Grie (een soort fetakaas)

Op het eerste oog niet veel, maar je moet je wel bedenken dat zo’n doosje thee bij de Ekoplaza al snel vier euro kan kosten en ook die ‘Grie’ is niet goedkoop. Ik vroeg met wel even hardop af wat ik moest met die krop sla. Hij zag er namelijk niet meer al te fris en fruitig uit. Tja, een salade dan maar?

Sla soep

Naahh, ik had eigenlijk helemaal geen zin in een salade. Toen kwam ik op het idee om die krop dan maar in zijn geheel in een groene smoothie te veranderen. Hoppa, lading vitamientjes en van die paar verlepte blaadjes zie je dan ook niks meer. Toch had ik ook niet zo’n zin in een koude smoothie, maar het bracht me wel op een idee: SOEP! Een lekker warme sla soep met doperwtjes en de Grie er als garnering overheen. Hartstikke lekker!

Doperwten sla soep met schapen feta

Doperwten sla soep met schapen feta

Doperwten sla soep met schapen feta


Doperwten sla soep met feta

Ingredi├źnten (voor 2 flinke kommen)

– 1 krop sla
– 150 gram (diepvries) doperwten
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 50 gram cashewnoten
– 1 tuinkruiden bouillonblokjes (groente bouillon kan ook)
– boter of olie om in te bakken

Ter garnering: Grie (of feta), enkele blaadjes sla, verse basilicum

Bereiding

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Was de krop sla goed en schud deze droog. Verhit wat boter of olie in een pan en fruit hierin de ui. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak deze enkele minuten mee. Doe de sla in de pan en bak deze tot de bladeren beginnen te slinken.

Giet een halve liter kokend water in de pan en voeg het bouillon blokje toe. Doe ook de (bevroren) doperwtjes en cashewnoten in de pan en laat de soep 10 minuten op middelhoog vuur staan. Roer af en toe door de pan.

Giet de soep in een blender of pureer hem met de staafmixer tot een gladde soep.

Verdeel de soep over twee kommen en garneer hem met wat blaadjes sla, verkruimelde feta en eventueel wat verse basilicum.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply