Gewoon lekker/ Gewoon lekker hartig

Homemade Piccolini’s

Vroeger, toen ik nog geen foodie was en dacht dat havermout alleen voor oma’s was, aten wij thuis regelmatig Piccolini’s. Die kleine mini piazza’tjes die het ook heel goed doen op de vrijdagavond. Mijn broertje, zusje en ik hadden er zelfs een speciaal liedje voor gemaakt: “Piccolini’s, frietjes, jam”. En dat herhaalden we dan de hele middag. Hoe we daarbij kwamen, geen idee! Maar daar gaat het nu niet om, het gaat om deze homemade Piccolini’s. 

Homemade Piccolini’s

Voor deze homemade Piccolini’s maakte ik een bodem van havermout. Dat is een vrij simpel deeg bestaande uit havermout, kokosolie en ei. Voor een vegan versie zou je het ei eventueel ook kunnen vervangen door een ‘chia-ei’ (een papje van chiazaad met water). De vulling bestaat uit een goed gevulde tomatensaus met onder andere bacon reepjes, olijven, kappertjes en zongedroogde tomaten, mijn favoriete Italiaanse ingrediënten. Natuurlijk kun je zelf lekker variëren met ingrediënten. Champignons, paprika of ansjovis zouden bijvoorbeeld ook erg lekker zijn in deze saus.

The Gardians

Om de Piccolini’s nog wat op te leuken, garneerde ik de mini pizza’s met verse kruiden. Ik gebruikte basilicum en tijm. Die heb ik sinds kort in mijn eigen mini balkon kruidentuin staan thanks to The Gardians. The Gardians kweken kleine kruidenplantjes die jij thuis een plekje kunt geven in je eigen moestuin. Zoals ze het zelf zeggen, het lastigste gedeelte, het kweken van het stekje, hebben zij al voor je gedaan. Jij hoeft de plantjes thuis alleen nog maar in de grond te zetten. Er zijn verschillende kruidenmixen samengesteld. Voor deze homemade Piccolini’s gebruikte ik de toepasselijke Italian mix, waar rozemarijn, basilicum en oregano in zitten.

De verse kruiden plantjes van The Gardians zijn vanaf komend voorjaar verkrijgbaar in Nederland. Volg The Gardians op Instagram om op de hoogte te blijven.

homemade piccolini's

homemade piccolini's

Homemade Piccolini's


Homemade Piccolini’s

Ingrediënten (voor 8 Piccolini’s)

Voor de bodem

– 150 gram havermout
– 2 eetlepels roomboter
– 1 ei
– een snufje zout
– eventueel 2 eetlepels water

Voor de vulling

– 50 gram spekreepjes
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 2 blikjes tomatenpuree (140 gram in totaal)
– 3 zongedroogde tomaatjes
– 1 eetlepel kappertjes
– 6 olijven
– peper en eventueel wat zout
– (verse) Italiaanse kruiden zoals tijm, rozemarijn, oregano en basilicum
– 1/2 bol mozzarella

Ter garnering: verse tijm en basilicum

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet 8 vakjes van een muffinbakblik in. Maak vervolgens eerst het deeg. Doe de havermout in een keukenmachine of blender en meng het tot havermeel. Voeg vervolgens de kokosolie, het ei en een snufje zout toe. Mix het geheel tot een deeg. Als het deeg te droog is kun je een à twee eetlepels water toevoegen. Rol het deeg uit. Steek er met een groot glas 8 rondjes uit en leg deze in de vakjes van het muffinbakblik. Vorm er met je vingers mooie bakjes van. Zet het bakblik in de oven en bak de bodempjes 15 minuten.

Maak ondertussen de saus. Verhit een pan op het vuur en bak hierin de spekreepjes. Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn en bak deze in de pan met de spekreepjes. Snijd de olijven en zongedroogde tomaatjes fijn en voeg deze samen met de kappertjes toe aan de pan. Voeg ook de tomatenpuree en een flinke scheut water toe. Verwarm de saus 5 minuten onder af en toe roeren. Breng hem eventueel op smaak met wat peper, zout en Italiaanse kruiden.

Haal het muffinbakblik uit de oven en vul de bodems met de tomatensaus. Snijd de halve bol mozzarella in blokjes en verdeel deze over de Piccolini’s. Bak de Piccolini’s nog 15 minuten in de oven.

 

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met The Gardians. Lees hier mijn disclaimer over samenwerkingen. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply