Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet/ Kerst

Vegan kerstmenu: Vegan baked alaska

Deze week deelde ik een vegan kerstmenu met jullie. Stiekem kijk ik zelf altijd het hele diner lang uit naar het toetje. Ook dit keer weer. Want zo’n lekker vegan kerstdiner kun je niet afsluiten met een matig toetje. Dat vraagt om iets spectaculairders. Daarom waagde ik me aan een showstelende klassieker: de baked Alaska. Ook die stopte ik in een vegan jasje en transformeerde hem in een vegan baked alaska. Benieuwd hoe ik dat deed? Lees dan snel verder.

Baked Alaska

Ik kan me voorstellen dat je nog nooit van een ‘baked Alaska’ gehoord hebt. Ik ken het toetje uit een aflevering van Masterchef die ik lang geleden eens heb gezien. Sindsdien heb ik het altijd al eens willen maken. Maar ik vond het wel een uitdaging. Een baked Alaska bestaat namelijk uit een bodem van cake of koek, daarop een laag ijs, afgetopt met meringue schuim dat met een brandertje is gebrand. Zoals je misschien al wel begrijpt zijn er een hoop punten waarop dat mis kan gaan. Punt 1: meringue schuim maken. Dat is op zich geen super moeilijke klus, maar je moet wel erg netjes en vetvrij werken, anders krijg je geen stijf schuim. Punt 2: Je moet engiszins snel werken, anders verandert die baked Alaska in een gletsjer. Laat staan dat je dit gerecht dan ook nog eens vegan wilt maken…

Vegan baked Alaska

Toch ging ik de uitdaging aan, en maakte ik een vegan baked alaska. De bodem is simpel. Daarvoor gebruikte ik gewoon droge koekjes. Het ijs was ook niet zo’n punt, want daarvoor nam ik het vanille roomijs van Alpro. Dat is gemaakt op basis van soja en dus hartstikke vegan. Maar dan het schuim… Meringue schuim wordt natuurlijk gemaakt van eiwit. Aangezien eieren niet vegan zijn, gebruikte ik een alternatief: Aquafaba. Aquafaba is het vocht uit een blik of pot kikkererwten. Dit vocht bevat relatief veel eiwitten, waardoor je het net als het eiwit uit een ei kunt opkloppen tot een stevig schuim. Het schuim wordt niet net zo stevig als een traditioneel meringue schuim, maar het komt aardig in de buurt. Mijn ervaring is dat niet elke pot of blik kikkererwten even goede aquafaba heeft. Ik heb de beste resultaten met de aquafaba uit deze pot kikkererwten.

vegan baked alaska

Wil je niks missen van de Gewoon Hanne Adventskalender? Volg me dan op Instagram, daar plaats ik elke dag een update met het recept van die dag. Heb jij een van de recepten uit de adventskalender gemaakt, laat het me dan weten en deel jouw creatie op Instagram met #gewoonhanneadventskalender en tag mij @gewoonhanne.nl in jouw foto.

Vegan baked alaska

By Hanne Serves: 2

Een spectaculaire afsluiting van je kerstdiner, een vegan baked alaska gemaakt met plantaardig vanilleijs en een meringue schuim van aquafaba.

Ingredients

  • 2 droge koekjes
  • 2 bollen Alpro vanille ijs
  • 100 gram aquafaba (het vocht uit een blik kikkererwten)
  • 75 gram poedersuiker
  • 1 theelepel citroensap
  • Ter garnering: karamelsaus*
  • Extra: een creme brulee brander

Instructions

1

Schep twee mooie bollen van het vanille ijs en leg deze in de vriezer.

2

Doe de aquafaba in een mengkom samen met het citroensap en klopt deze met de mixer. Voeg wanneer de aquafaba een beetje gaat schuimen in delen de poedersuiker toe en blijf mixen tot je een stevig schuim hebt. Dit kan wel 10 minuten duren.

3

Neem twee bordjes en leg hier een koekje op. Leg op elk koekje een bol vanille ijs. Spatel het luchtige meringue schuim om de bollen ijs en brand deze eventueel af met een creme brulee brander.

4

Garneer je baked alaska met wat karamelsaus en eventueel een takje rozemarijn. Dat laatste kun je niet eten, maar het ziet er wel gezellig uit.

Notes

*Niet alle karamelsaus uit de supermarkt is vegan, je kunt hem dus ook zelf maken, als je even Googled vind je meerdere recepten.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply