Gewoon de rest

Witte chocolade pompoen muffins met sprinkhanen

Happy Halloween! Ik ben bang dat we er echt niet meer omheen kunnen. Halloween is een ding in Nederland. Van mij had deze ‘feestdag’ best in Amerika mogen blijven, maar nu de winkels toch vol liggen met Halloween muffins, cupcakes en lolly’s doe ik daar maar gewoon vrolijk aan mee. Daarom bakte ik deze pompoen witte chocolade muffins met sprinkhanen. Juist, échte sprinkhanen. Geen fondant of chocolade exemplaren, maar ’the real deal’, inclusief pootjes, koppen en vleugels. Durf jij het aan?

Insecten eten

Kijk, wij doen misschien nogal spastisch over het eten van insecten, maar voor 2 miljard mensen op de wereld is dit de gewoonste zaak van de wereld (Voedingscentrum). Toch zullen wij er misschien in de nabije toekomst ook aan moeten geloven. De wereldbevolking groeit en mede daardoor stijgt de vraag naar dierlijke eiwitten. We moeten dus wel op zoek gaan naar alternatieve eiwitbronnen. Naast zeewier, peulvruchten en soja, staan insecten op de lijst van nieuwe eiwitbronnen. Insecten bevatten veel eiwitten, maar ze bevatten daarnaast ook andere voedingsstoffen zoals vet, ijzer en vitamine B (Voedingscentrum). Een prima vleesvervanger dus! Daar komt bij dat insecten een stuk veel duurzamere eiwitbron zijn dan vlees. Insecten zetten hun voeding veel efficiënter om in vlees dan varkens, kippen of runderen. Ook zijn er veel minder water en ruimte nodig om insecten te kweken en is de uitstoot van broeikasgassen bij de kweek van insecten een stuk lager dan die van de reguliere veeteelt.

Nou, waar wachten we dan nog op? Kom maar op met die insecten burgers, crunchy meelwormen toppings en krekel snacks! Tja, echt ingeburgerd is dat hele idee van insecten eten nog niet hier in Nederland. Volgens onderzoek van de Wageningen Universiteit is er nog een grote weerstand tegen het eten van insecten in Nederland. En zeg even eerlijk, wat was jouw eerste reactie toen je deze muffins zag? Gelukkig hoeven we niet allemaal massaal op deze sprinkhanen te gaan knagen. Er zijn andere manieren om insecten in te zetten als alternatieve eiwitbron. Zo kunnen insecten vermalen worden en verwerkt worden in producten zoals burgers en pasta’s. Ook kunnen insecten gebruikt worden als voer voor de dieren die wij eten. (WUR)

Als het aan mij ligt mag de winkel morgen nog vol liggen met producten met insecten. Oke, zo’n gevriesdroogde sprinkhaan was nou niet bepaald super lekker, maar als je die insecten even fijnmaalt en verwerkt in andere producten, dan zie ik alleen maar voordelen. Ja, en dat is misschien even vreemd, de eerste paar keren dat je in een sprinkhanen cake of meelwormen burger bijt, maar is het ook niet heel vreemd om een hap te nemen uit een stuk dode koe? En ik wil niet heel veel dieper ingaan op de samenstelling van de frikandel, maar wordt je daar nou echt vrolijk van? Of laten we het even hebben over mosselen. Heb je die vroeger wel eens ontleed bij de les biologie? Nou, ik kan je vertellen, dat ziet er ook echt niet smakelijk uit.

Muffins met sprinkhanen

Tot zover mijn pleidooi voor insecten. Tijd voor een luchtiger onderwerp; het recept voor deze muffins. Kijk, het zijn gewoon pompoen muffins met witte chocolade topping. Die sprinkhaan bovenop, die voegt daar verder weinig aan toe. Zie het maar als een therapeutische sprinkhaan om alvast te wennen aan het idee van insecten. Mocht zo’n sprinkhaan je toch echt te ver gaan, dan kun je deze muffins met sprinkhanen ook gewoon maken zonder het beestje – maar dan ben je wel een beetje een watje hoor.

Pompoen witte chocolade muffins met sprinkhanen


Witte chocolade pompoen muffins met sprinkhanen

Ingrediënten (voor 6 muffins)

– 150 gram pompoenpuree (gekookte pompoenblokjes die je pureert in een blender of keukenmachine)
– 150 gram havermout
– 3 eieren
– 1 theelepel bakpoeder
– 1 eetlepel ahornsiroop
– 1 theelepel koekkruiden
– een snufje zout
– 40 gram pistache nootjes, gehakt

Voor de topping

– 150 gram cream cheese
– 50 gram witte chocolade
– extra pistache nootjes
– sprinkhanen (ik kocht deze bij de AH XL)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een muffinbakblik in.

Kluts de eieren en meng deze met de pompoenpuree en de ahornsiroop. Voeg de havermout, het bakpoeder, de koekkruiden, zout en de gehakte pistache nootjes toe. Meng alles tot een beslag. Verdeel het beslag over 6 muffinsvormpjes. Zet de muffins in de oven en bak ze 30 minuten op 175 graden.

Maak ondertussen de topping. Smelt de chocolade au bain marie. Roer de cream cheese los. Voeg de gesmolten witte chocolade toe en roer tot een gladde massa. Doe de cream cheese topping in een spuitzak en leg deze in de koelkast.

Haal de muffins uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. Garneer de afgekoelde muffins met de cream cheese topping, gehakte pistache nootjes en een sprinkhaan.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply