Gewoon de rest/ Hanne's lijstjes

8x inspiratie voor de Nationale Week Zonder Vlees

Komende week is het weer zover, de Nationale Week Zonder Vlees. Ga jij ook de uitdaging aan om een week lang vegetarisch te eten? Dan ben je niet alleen. Afgelopen jaar deden er 13596 Nederlanders mee met de week zonder vlees. Daarmee bespaarden we samen 1.767.480 liter water en 104.469 kilo dierenvlees. Tja, het zet dus wel zoden aan de duik, zo’n weekje vegetarisch eten, maar wat eet je dan? Ik geef je hier alvast wat vega inspiratie, zodat jouw week zonder vlees hartstikke lekker wordt. 

Vegetarisch eten

Zelf eet ik al jaren flexitarisch, dat wil zeggen, ik kies er al jaren bewust voor om meerdere keren per week vegetarisch te eten. Het afgelopen jaar eet ik helemaal vegetarisch. Nou ja, ‘helemaal vegetarisch’, ik speel nog wel eens vals. Soms zit in in een restaurant en staat er zo’n goed vleesgerecht op de kaart en soms zijn mijn cravings voor uitgebakken spekjes zo groot, dan geef ik gewoon even toe en geniet ik intens van dat stukje vlees. Verder eet ik voor 99% vegetarisch. Gelukkig zijn er honderden heerlijke vegetarische recepten, hier is een kleine greep uit mijn favorieten.

Vegetarische dumplings

Ik vind dumplings niet alleen erg lekker, ik vind het ook ultiem mindfull om ze te maken. Heerlijk prutsen met die dunne velletjes deeg, onder het genot van een fijn muziekje. Ik houd ervan. Deze vegetarische dumplings maakte ik met een vulling van Pulled Oats. Het recept vind je hier.

Pulled Jackfruit taco’s

Een van mijn favoriete vleesvervangers op het moment: Pulled Jackfruit. Het vruchtvlees van de jackfruit heeft een draderige structuur, waardoor het de ideale vervanger is voor pulled pork. Qua textuur is het dus een perfecte vleesvervanger, maar let op, qua voedingswaarde is jackfruit geen volwaardige vervanger voor vlees. Het bevat nauwelijks eiwitten en ook qua vitaminen en mineralen is het geen volwaardig alternatief voor vlees. Maar lekker, dat is het wel! Check hier het recept voor deze kleurrijke taco’s.

Pasta met paddenstoelen roomsaus

Pasta kan natuurlijk altijd, vegetarisch of niet. Gebruik wat vegetarisch gehakt in je bolognese saus of maak lekkere pasta pesto met mozarella. Een van mijn favorieten is deze romige pasta met paddenstoelen. Je vind het recept op de site van Zonderzooi.

Gele kokoscurry met mango

Ik ben gek op curry’s: van spicy tot wat milder, ik houd ervan. Deze gele kokoscurry met mango is lekker snel te maken en heeft een verrassende twist dankzij de zoete mango. Ideaal voor een doordeweekse dag. Het recept vind je hier.

curry met mango

Gado gado springrolls

Springrolls zijn een lekkere en lichte maaltijd. Je kunt de rijstvellen vullen met allerlei soorten groente, fruit en vleesvervangers zoals tofu of tempeh. Deze springrolls zijn gevuld met alle ingrediënten uit de bekende gado gado schotel. Het recept vind je hier.

gado gado springrolls

Vegetarische poke bowl

Voor de poke lovers onder ons: een vegetarische poke bowl met tempeh. Deze heerlijke, kleurrijke kom is gemaakt door Merel van Healthywanderlust. Het recept vind je op haar site.

Pompoen burger

Een goeie burger mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje met vegetarische recepten. Gelukkig zijn er tegenwoordig zo veel lekkere vega burgers te vinden in het supermarktschap. Lisa van Foodlies maakte bijvoorbeeld deze heerlijke vegetarische pompoenburger. Haar recept vind je hier.

Zuurkool stamppot met gegrilde ananas

Voor iedereen die het liever houdt bij Hollandse kost is dit recept misschien meer geschikt: een zuurkool stamppot met gegrilde ananas. Het recept vind je hier.

zuurkoolstamppot

Nationale Week Zonder Vlees

Ben je nu helemaal geïnspireerd en zie jij het wel zitten zo’n weekje zonder vlees? Meld je dan hieronder aan en doe mee met de Nationale Week Zonder Vlees!

Ik doe mee!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply