Gewoon de rest

Bao buns met pulled jackfruit, zoet-zuur en crunchy pindakaramel

Hoe pretty zien deze bao buns eruit!! Super pretty, right? Maar wat zijn het? Bao buns zijn gestoomde broodjes uit de Aziatische keuken. Vaak krijgen ze een vulling van vlees zoals pork belly. Ik maakte deze easy broodjes en vulde ze met een vegan vulling van pulled jackfruit. 

Naast de pulled jackfruit vulling maakte ik een zoet zuurtje van komkommer en wortel linten en een heerlijke crunchy pinda karamel. Doe even je ogen dicht en stel je voor: een super zacht broodje, gevuld met pulled jackfruit in sojasaus, frisse zoet zure komkommer en wortel, afgetopt met super crunchy zoete karamel chuncks. Sounds good? Nou, dan is het tijd om de keuken in te duiken!

Bao buns met jackfruit 3


Bao buns met pulled jackfruit, zoet-zuur en crunchy pindakaramel

Ingrediënten (voor 6 broodjes):

Voor de broodjes
– 300 gram bloem
– 150 milliliter water
– een snufje zout
– 4 gram gist

Voor de pulled jackfruit
– 1 blik jackfruit (in ‘brine’, dus niet degene op siroop)
– 1 teentje knoflook
– sesamolie
– 3 eetlepels honing (of agavesiroop voor een vegan versie)
– 2 eetlepels sojasaus
– 1 theelepel sambal
– 1 eetlepel sesamzaadjes

Voor de zoet zure komkommer en wortel
– ½ komkommer
– 1 winterwortel
– 100 milliliter rijstazijn
– 40 milliliter water
– 50 gram suiker
– gemalen zwarte peper

Voor de garnering
– Verse koriander
– 75 gram suiker
– 20 gram gezouten pinda’s
– een paar blaadjes (Romeinse) sla

Extra: bakpapier en een bamboe stoommandje

Bereiding:
Begin met het deeg voor de broodjes. Meng het zout door de bloem en meng het gist met het water. Voeg het water toe aan de bloem en meng dit tot een deegbal. Kneed het deeg zo’n 10 minuten tot een elastisch deeg. Laat het deeg in een afgedekte kom 1 tot 1,5 uur rijzen.

Maak ondertussen het zoet-zuur van komkommer en wortel. Snijd de wortel en komkommer in julienne (fijne reepjes) of gebruik hiervoor een julienne rasp. Doe de azijn, het water, de suiker en de peper in een pan en verhit dit kort tot de suiker is opgelost. Giet het zoet-zuur mengsel over de komkommer en wortel linten en laat dit staan zodat de smaken goed in de groente kunnen trekken.

Ga verder met de pindakaramel. Hak de pinda’s grof. Doe vervolgens de suiker in een pan en giet er een scheut water bij. Laat het mengsel enkele minuten koken tot het een oranje-bruine kleur krijgt. Roer tussendoor niet in de pan, maar zwenk de pan regelmatig om de karamel te mengen. Giet de karamel op een stuk bakpapier en strooi hier de pinda’s over. Laat de karamel volledig uitharden en breek hem vervolgens in stukken.

Tijd om de pulled jackfruit te maken. Giet het vocht af en snijd de harde kernen van de stukjes jackfruit af. Pluk het vruchtvlees uiteen tot draadjes.
Snijd vervolgens de knoflook fijn en bak deze kort in wat sesamolie. Voeg de pulled jackfruit toe samen met de honing, sojasaus, sambal en sesamzaadjes. Bak dit geheel 5 tot 10 minuten tot het meeste vocht uit de pan verdampt is en de pulled jackfruit het honing-soja mengsel goed heeft opgenomen.

Zet een pan water op het vuur voor de gestoomde broodjes. Zet het stoommandje op de pan. Als het goed is, is het deeg nu in omvang verdubbeld en is het klaar om verder te verwerken. Verdeel het deeg in 6 stukken. Rol balletjes van de stukken en duw deze plat. Vouw deze schijven dubbel met een bak papiertje ertussen om te voorkomen dat de helften aan elkaar blijven plakken. Leg de broodjes op een bakpapiertje in het stoommandje en stoom ze in 7 tot 10 minuten gaar. Leg het stoommandje niet te vol, want het deeg zet nog uit tijdens het stomen.

Vouw de broodjes open en vul ze met een blaadje sla, wat zoet zure komkommer en wortel, een lepel pulled jackfruit, wat blaadjes koriander en wat stukken pinda karamel.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply