Gewoon gezond/ Gezond ontbijt

Havermout met gepocheerde pruimen

Het is weer tijd voor een heerlijk warm, winters havermoutje. Is het eigenlijk al winter? Nevermind, het is koud genoeg voor zo’n warm bordje pap. En dit is niet zomaar een bord pap, het is een havermoutje met gepocheerde pruimen. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Ik leg het je uit. 

Pocheren is officieel een techniek waarbij je voedsel gaart in water dat net niet kookt. Aan het pocheervocht kun je allerlei smaken toevoegen. Ik koos voor de lekkere warme smaken van steranijs en kaneel.

gepocheerdepruimenhavermout1.jpg

Met het recept kun je meteen een potje vol pruimen maken. Zo kun je de hele week genieten van zo’n heerlijk winters havermoutje. Of een lekker toetje, want deze pruimen zij ook lekker met een bakje kwark of yoghurt.


Havermout met gepocheerde pruimen

Ingrediënten (voor 1 havermoutje)
Voor de havermout:
– 40 gram havermout
– 200 milliliter melk
– snufje cardemom
– snufje kaneel

Voor de pruimen:
– 4 pruimen
– 1 kaneel stokje
– 1 steranijs
– 1 theelepel honing

Bereiding:
Halveer de pruimen en haal de pit eruit. Doe ze samen met het kaneelstokje, de steranijs en honing in een pan. Giet water in de pan tot alle ingrediënten net onder water staan. Breng het water tot het kookpunt en zet het vuur dan lager. Zorg ervoor dat het water net niet kookt en pocheer de pruimen dan ongeveer een half uur.

Maak vervolgens het havermoutje. Doe alle ingrediënten in een pan en verhit dit op middelhoog vuur. Verwarm de havermout onder af en toe doorroeren voor zo’n 5 minuten.

Schep de havermout in een kommetje en garneer hem met wat gepocheerde pruimen en wat van het kookvocht. Doe de overige pruimen in een potje en bewaar deze in de koelkast.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply