Gewoon de rest/ Gewoon zelf doen (DIY)

Haakpatroon slingers

Nee, dit zijn geen eetbare slingers. Ik kreeg de afgelopen tijd op Instagram steeds vaker de vraag of ik naast mijn recepten ook mijn DIY projectjes met jullie wilde delen. Ja! Graag! Want ik ben echt een knutselaar en vind het zo leuk om te zien dat sommigen van jullie ook aan het knutselen slaan na het zien van mijn posts. Dus bij deze, mijn haakpatroon voor slingers. 

Basis techniek haken

Om deze slingers te haken moet je de basissteken wel kennen. Ik heb mezelf leren haken met uren Youtube tutorials kijken. Mocht je nog niet kunnen haken dan raad ik je aan eerst even een hoop van die video’s te kijken. Verder is het haakpatroon voor deze slingers vrij gemakkelijk Je maakt een aantal losse vlaggetjes en die haak je aan elkaar.

haakpatroon slingers

Haakpatroon slingers

Benodigdheden

– 2 bollen Resa breigaren, 100 gram per stuk van de Zeeman
– haaknaald 6mm
– schaar
– stopnaald
– 5 houten kralen
– stukje draad in een contrasterende kleur

Gebruikte steken

– l = losse
– st = steek
– hv = halve vaste
– v = vaste
– hstk = half stokje
– stk = stokje
– dstk = dubbel stokje
– 2stksam = 2 stokjes samen haken
– 3stksam = 3 stokjes samen haken

Patroon

De vlaggetjes worden afzonderlijk van elkaar gehaakt en vervolgens aan elkaar gehaakt.

haakpatroon slingers

1.
Haak 6 l en sluit tot een ring met een hv in de eerste l.

2.
Haak 1 l, haak 12 v in de ring. Sluit met een hv in de 1e v.

3.
Haak 4 l, 1 stk in volgende steek, *1 l, 1 stk in volgende steek*, herhaal van * tot * 9 keer, 1 l, hv in 3e l van begin toer.

4.
hv in eerste opening van vorige toer, 3 l, 2stksam in opening, 2 l, *3stksam in opening, 2l*, herhaal van * tot * 10 keer. Sluit met 1 hv in 3e losse van begin toer.

5.
– hv in eerste opening van vorige toer, 2 l, 2 hstk, 1 l
– *3 stk in volgende opening, 1 l
– 3 dstk, 3 l, 3 dstk in volgende opening, 1 l
– 3 stk in volgende opening, 1 l
– 3 hstk in volgende opening, 1 l*
– herhaal van * tot * 1 keer
– 3 stk in volgende opening, 1 l
– 3 dstk, 3 l, 3 dstk in volgende opening, 1 l
– 3 stk in volgende opening, 1 l
– Sluit met 1 hv in 2e losse van begin toer

6.
Haak 1 v in elke st, met uitzondering van de hoeken. Haak in elke hoekboog:
– 1 v, 2 l, 1 v
Sluit de toer met 1 hv in 1e v en hecht af.

7.
Haak op dezelfde manier nog 4 vlaggetjes.

haakpatroon slingers

8.
Neem een dekseltje of stuk karton van zo’n 10 centimeter breed. Wikkel hier het garen 8 keer omheen. Knip de draad af en haal het bundeltje voorzichtig van het dekseltje of karton.

9.
Knip een stuk draad van 20 centimeter af. Rijg dit door de onderste opening van de driehoek en rijg hier een kraal aan. Haal de draad door het bundeltje garen en maak een knoop. Knip de lussen van het bundeltje garen open zodat er een kwastje ontstaat.

10.
Neem een stuk koord van een contrasterende kleur. Wikkel dit een aantal keer om het kwastje heen. Knoop het uiteinde vast en stop dit eventueel met de stopnaald weg.

11.
Haak tot slot alle vlaggetjes aan elkaar. Dit doe je als volgt:
– zet 10 l op
– *neem het eerste vlaggetje en haak een toer v aan de bovenkant
– haak 10 l*
– herhaal 4 keer tot je slinger af is

Zijn er nog vragen?

Dit is het eerste haakpatroon dat ik schrijf. Of ja, voor mezelf krabbel ik een hoop op kladjes, maar dit is het eerste patroon dat ik voor anderen schrijf. Als er dus dingen niet duidelijk zijn, vraag het dan gerust! Mocht je tips hebben over hoe ik dingen duidelijker kan beschrijven dan zijn die ook altijd welkom. Veel haakplezier! Oh, en ik zou het heel leuk vinden om jouw resultaat te zien. Deel je het met me via een mailtje of berichtje op Instagram?

haakpatroon vlaggetjes

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Jillian
  april 22, 2020 at 7:03 am

  Jij bent hier gewoon wezen mandela’en :p
  Ik ga dit ook maken! Eerst m’n scriptie rocken.
  Mijn verjaardag valt toch pas na de deadline 🙂

 • Reply
  Claudia
  juni 27, 2020 at 4:59 pm

  Hoi, volgens mij verkoopt Zeeman geen Resa meer? Wat is vergelijkbaar hiervoor?

  Dank je!

  • Reply
   Hanne
   juni 27, 2020 at 5:37 pm

   Dat is jammer! Ik zou dan even zoeken naar katoen garen of ander garen dat niet te veel pluist.

 • Reply
  Hetty
  juli 4, 2020 at 7:58 am

  Reza is nog wel te koop zelfs via de webshop van de Zeeman. Ik ga echter op zoek naar een garen wat iets soepeler is. Ik vind het niet te doen zo stug. Resultaat vind ik wel heel leuk!

 • Reply
  Ayten dogan
  augustus 24, 2020 at 10:09 pm

  Ze verkopen het weer Hoor bij zeeman. ik ben er mee bezig maar dan van de foto’s kan geen patroon lezen. Heb er nu twee af morgen de rest zal het wel laten zien. Als het af is.

 • Reply
  Inne De Pooter
  april 14, 2022 at 7:39 pm

  Dag Hanne

  Ziet er superleuk uit! Ik probeerde het net even na te doen met een ander soort garen dat je haakt met naald 3.5 mm. Heb je een idee hoe ik het gemakkelijk kan aanpassen? Nu valt het bijvoorbeeld nogal klein uit.

  Alvast bedankt!
  Inne

  • Reply
   Hanne
   april 17, 2022 at 9:42 am

   Hallo Inne,

   met ander soort garen en een kleinere haaknaald worden de driehoekjes inderdaad een stuk kleiner. Je kunt natuurlijk een lange slinger met kleine driehoekjes maken, of wat extra toeren rondom haken, dan wordt je werk vanzelf groter. Maar wellicht is het gemakkelijkste om een grotere naald en dikker garen te kopen en dit dunnere garen te bewaren voor een ander project.

 • Reply
  Manon
  juni 28, 2022 at 8:06 pm

  Mag ik vragen waar u deze kralen vandaan hebt en wat de binnenmaat is, om genoeg draden door de kraal te krijgen.
  Ik vind ze echt zo leuk…

  • Reply
   Hanne
   juli 10, 2022 at 4:03 pm

   Die verzamel ik her en der, bij winkels zoals de Action, Xenos of Pippoos.

 • Reply
  Astrid
  september 10, 2022 at 7:18 am

  Vraagje, ik heb het vlaggetje af, maar zou hem eigenlijk groter willen maken met 2 toeren erbij. Maar hoe zou ik dat het op de beste manier kunnen doen? Rondom 3 stokjes is het iig niet. Alvast bedankt

  • Reply
   Hanne
   september 10, 2022 at 8:24 am

   Oe dat vind ik lastig om te beantwoorden zonder dat ik het zelf geprobeerd heb. Je zou wellicht in toer 6 stokjes kunnen halen in plaats van vasten. Een andere optie is om dikker garen en een grotere haaknaald te gebruiken.

 • Reply
  Hermine
  mei 13, 2023 at 2:57 pm

  Als ik de vlaggetjes aan elkaar haak , met 10 vasten ertussen, dan trekt de bovenkant van de vlaggetjes krom
  Hoe kan ik dit voorkomen ?

  • Reply
   Hanne
   mei 19, 2023 at 2:44 pm

   Hallo Hermine, dat had ik ook wel een klein beetje inderdaad. Misschien zou je wat kunnen meerderen bij het haken van de vasten aan de bovenkant van de vlaggetjes. Bijvoorbeeld: *1v in de volgende v, 1v in de volgende v, 2v in de volgende v*. Dat stuk tussen de sterretjes herhaal je over de hele lengte van het vlaggetje.

  Leave a Reply