Gewoon de rest/ Pasen

Paasbroodjes

Degenen die mijn op Instagram volgen hebben het misschien al in mijn Instastories gezien. Afgelopen weekend hield ik een paasbrunch voor mijn ouders, broer en zus. Niet alleen omdat ik al helemaal in de paasvibe zat met die paar zonnestraaltjes die we tot nu toe gezien hebben, maar vooral omdat ik jullie de komende weken wil inspireren met gemakkelijke, semi-gezonde receptjes voor een heerlijke paasbrunch. De komende vijf weken zal ik iedere vrijdag één van de receptjes delen zodat je met Pasen helemaal klaar bent om iedereen te verrassen met jouw kookkunsten. Vandaag beginnen we met paasbroodjes. 

Bij een brunch horen lekkere, warme broodjes. Het liefst zelfgemaakt als je het mij vraagt. Dat je daarvoor dan wat eerder uit bed moet komen neem ik voor lief. En hé, bekijk het van de zonnige kant, na twintig minuten deeg kneden hoeft je niet meer naar de sportschool voor een upperbody workout, maar kun je meteen aanschuiven aan de paastafel. Die armspieren zijn na al dat kneden wel weer genoeg aangepakt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De paasbroodjes zijn lekker om te dippen in deze avocado-doperwtjesspread. Het receptje daarvoor komt de komende weken ook voorbij in project paasbrunch.

Het recept voor mijn paasbroodjes bedacht ik niet zelf, maar leende ik van Uitpaulineskeuken. Pauline maakte kransjes van het brood met een ei in het midden. Ik had op internet een ander leuk ideetje gezien en wilde dat graag proberen: konijnenbroodjes. Na twintig minuten deeg kneden, twee keer een uur rusten en twintig minuten bakken in de oven kwam er echter toch iets anders uit de oven dan lieflijke, schattige, kleine konijntjes. Hier thuis kregen ze al snel de bijnamen ‘obese bunnies’ en ’terror bunnies’. Gevalletje Pinterest fail dus.

Dit is hoe de schattige konijntjes eruit hadden moeten zien… (bron)

Project paasbrunch, paasbroodjes 2

…dit waren mijn konijntjes voordat ze de oven in gingen…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

.. en zo kwamen mijn obese bunnies uit de oven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAch, obese of niet, de broodjes smaakten prima. Ze waren lekker luchtig en goed van smaak. Waar ging het dan fout? Nou ik denk dat ik de broodjes te groot heb gemaakt. Van het deeg dat ik maakte met het recept van Pauline maakte ik 8 bolletjes. Die verdubbelden bijna in volume tijdens het rijzen en bakken in de oven. Ik raadje dus aan om van het recept 12 broodjes te maken. Waarschijnlijk heb je dan geen konijntjes met een maatje meer.


Paasbroodjes

Het recept voor deze paasbroodjes is overgenomen van dit recept van Uitpaulineskeuken.

Ingrediënten:
– 500 gram bloem
– 270 gram melk
– 50 gram boter
– 1 ei
– 7 gedroogde gist
– 10 gram zout

Bereiding:
1. Verwarm de melk in een pannetje, maar breng hem net niet aan de kook. Haal het pannetje van het vuur en smelt de boter in de warme melk. Wacht vervolgens even tot het mengsel lauwwarm is.
2. Zeef de bloem boven een beslagkom en doe hier de gist en het zout in. Gooi het zout niet op het gist, dit remt de werking van het gist. Meng het zout door de linkerhelft van de bloem en het gist door de rechterhelft, zo komen ze niet direct met elkaar in aanraking.
3. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en giet de melk hierin. Breek ook een ei in het kuiltje. Roer alles door elkaar tot er een deegbal ontstaat.
4. Leg de deegbal op het aanrecht en kneed deze 20 minuten stevig door. Kneden zorgt voor de glutenontwikkeling in het deeg en zorgt zo voor een luchtig brood. Om de gluten optimaal te activeren trek je het deeg telkens uit elkaar. In de video hieronder zie je hoe meesterbakker Robert van Beckhoven dit doet. Neem na 20 minuten een stukje deeg en trek hier een vliesje van. Als het vliesje niet scheurt is het deeg goed.
5. Doe het deeg in een kom en dek het af met wat plastic folie en een natte theedoek. Laat het deeg zo op een warme plek een uur rijzen.
6. Haal het deeg uit de kom en leg het op het aanrecht. Druk de bol plat om de lucht eruit te duwen en verdeel het deeg vervolgens in 12 gelijke stukken. Maak van deze stukken ovale bolletjes en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de broodjes af met een natte theedoek en laat ze nogmaals een uur rijzen.
7. Knip met een schaar oortjes in het deeg. Open de schaar een beetje en duw deze plat in het deeg. Maak vervolgens een snelle knipbeweging. De oortjes zijn nu heel puntig. Stomp de oortjes met je vingers wat af. Herhaal dit voor alle broodjes en druk vervolgens met een puntig voorwerk zoals een eetstokje oogjes in het deeg.
8. Bak de broodjes 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

You Might Also Like

No Comments

  • Reply
    Project Paasbrunch #4: Avocado-doperwtjesspread – Miss Havermout
    april 7, 2017 at 4:06 pm

    […] Pasen begint steeds dichterbij te komen. Tijd om weer een heerlijk receptje voor de paasbrunch met jullie te delen. Dit keer is het een super simpel receptje, namelijk deze heerlijke, groene, frissen avocado-doperwtjes spread. Super lekker om wat groente in te dippen, maar ook perfect om jouw zelfgebakken paasbroodjes mee te besmeren (het recept voor homemade paasbroodjes vind je hier).  […]

  • Leave a Reply