Gewoon de rest

Vegetarisch stoofvlees

Ik houd niet zo van friet, maar voor een patatje met stoofvlees mag je me ’s nachts wakker maken. Voor een goede stamppot met stoofvlees trouwens ook. Van stoofvlees in het algemeen wordt ik gewoon best gelukkig. Daarom zeg ik ook nooit nee tegen de verse stoofvlees van mama. Zelf kook ik alleen zo min mogelijk met vlees en daarom ben ik gaan experimenteren met vegetarisch stoofvlees. En geloof het of niet, het is me gelukt!

Alvast een disclaimer voor we verder gaan, als je zit te wachten op echt traditioneel Limburgs zoervleisj, dan kun je beter verder zoeken. Want hoewel dit recept behoorlijk veel weg heeft van echt stoofvlees is het natuurlijk wel een vega versie en dat blijft altijd net iets anders. Traditioneel of niet, ik vind hem erg lekker in combinatie met een homemade wortelstamp of bakje friet.

vegetarisch stoofvlees 1.jpg

Nu vraag je je misschien af wat ik dan gebruikte in plaats van vlees. Ik gebruikt weer jackfruit, net zoals in deze jackfruit bapao’s. De draderige structuur van het jackfruit heeft wel iets weg van het draadjesvlees in stoofvlees. Verder gebruikte ik ontbijtkoek, laurierblad en kruidnagel voor de echte geur en smaak van stoofvlees (of zoervleisj zoals mijn Limburgse huisgenootjes zouden zeggen).


Vegetarisch stoofvlees

Ingrediƫnten (voor 2 personen)
– 1 blik jackfruit (280 gram uitlekgewicht)
– 2 uien
– een klontje roomboter (of scheut olie)
– 250 milliliter groentebouillon
– 40 gram ontbijtkoek
– 1 laurierblad
– 2 kruidnagels
– 1 theelepel mosterd
– 2 theelepels sojasaus
– versgemalen zwarte peper

Bereiding
Snipper de ui en fruit deze in een klontje boter.

Giet de jackfruits af en verwijder de harde kernen. Pluk het overgebleven vruchtvlees uiteen zodat je draadjes krijgt.

Voeg de geplukte jackfruit toe aan de ui en bak deze mee. Giet vervolgens de groentebouillon in de pan en voeg de verkruimelde ontbijtkoek, een laurierblad, twee kruidnagels*, de mosterd en sojasaus toe. Draai het vuur op de laagste stand en laat dit geheel 15 tot 20 minuten pruttelen onder af en toe doorroeren.

Proef je ‘stoofvlees’ en breng hem op smaak met wat gemalen zwarte peper en eventueel nog wat extra mosterd of sojasaus. Vis het laurierblaadje uit de pan voordat je het stoofvlees serveert.

*Prik de kruidnagels in het laurierblaadje zodat je deze na het stoven goed uit het stoofvlees kunt vissen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply