Gewoon gezond/ Gezond tussendoortje

Double veggie brownies

Laatst had ik weer zin om iets lekker te bakken. Lekker, maar wel verantwoord, zodat ik elke dag kan genieten van een homemade snack. Op Instagram vroeg ik jullie wat ik moest maken en mijn inbox zat binnen no-time vol lekkere ideetjes. Ik kon niet kiezen, daarom besloot ik gewoon twee ideetjes te combineren tot deze extra veggie brownies. Ik verklap nog niet welke veggies ik erin deed, maar ik kan wel alvast zeggen dat er in deze hele brownie maarliefst 440 gram groenten zitten.

Veel van de tips die ik kreeg kwamen op 1 ding neer: chocolade. Brownies waren duidelijk de favoriet: pompoen brownies, courgette brownies, zoete aardappel brownies of zwarte bonen brownies, het klonk allemaal even lekker. Ik kon dus niet kiezen en besloot de laatste twee te combineneren tot zoete aardappel-zwarte bonen brownies. Dat is natuurlijk niet lekker uit te spreken dus ik noem ze gewoon extra veggie brownies.

extra veggie browmies 1.jpg

Lang, lang geleden, toen ik mijn blog net begon (oke, dat is een half jaar geleden, maar het lijkt al zo lang geleden als je naar die foto’s kijkt), maakte ik al eens deze zoete aardappel brownies. In die brownies zat 60 gram speltmeel. Dat liet ik weg in mijn extra veggie brownies, want door de extra zwarte bonen krijgt je beslag genoeg binding. Deze brownies zijn dus ook nog eens helemaal glutenvrij. En zoals ik al zei, met die extra bonen bevat dit recept 440 gram groente (dat is 48 gram per stukje), want ja, officieel is zoete aardappel een groente!

Tip: de brownies lijken erg zacht als ze uit de oven komen. Mijn tip is daarom om ze eerst helemaal af te laten koelen voordat je ze aansnijdt. Als ze afgekoeld zijn kun je de brownie prima in stukken snijden. Oh, en nog een tip, je kunt de brownies ook invriezen, zo kun je elke dag een stukje uit de vriezer halen om mee te nemen naar je werk of school.


Extra veggie brownies

Ingrediënten (voor 9 brownies):
– 1 groot blik zwarte bonen (400 gram, 240 gram uitgelekt)
– 200 gram zoete aardappelpuree*
– 1 banaan
– 2 eieren
– 4 eetlepels cacao
– 1 eetlepel ahornsiroop (of honing, agavesiroop of ander zoetmiddel naar keuze)
– 1,5 theelepel bakpoeder
– Ter garnering (optioneel): 30 gram pecannoten en 1 eetlepel cacaonibs

Extra: Een blender of keukenmachine, bakpapier en een vierkante bakvorm

*Zoete aardappelpuree kun je heel eenvoudig maken in de magnetron. Was de aardappel en prik er met een vork wat gaatjes in zodat het stoom uit de aardappel kan ontsnappen. Leg de aardappel op een bord en plaats deze 4 minuten op vol vermogen in de magnetron. Draai de aardappel om en plaats hem nog eens 4 minuten in de magnetron. Snijd de aardappel doormidden en lepel de puree uit de schil. Je kunt de aardappel natuurlijk ook gewoon schillen, koken en prakken met een vork, maar dat duurt iets langer.

Bereiding:
– Verwarm de oven voor op  175 graden.
– Pureer de bonen, zoete aardappel, banaan en eieren in een blender of keukenmachine tot een gladde massa. Voeg de cacao, ahoronsiroop en het bakpoeder toe en meng deze goed door het beslag.
– Giet het beslag in de bakvorm en strooi wat gehakte pecannoten en cacaonibs over de bovenkant. Plaats de brownie in de oven en bak hem 25-30 minuten op 175 graden.
– Laat de brownie helemaal afkoelen en snijd hem dan in 9 stukken.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Hey bake my day
  februari 25, 2017 at 10:20 am

  Gezond en lekker. Sounds right up my street 😉

 • Reply
  Food Innovation: Chocolade aardappeltaartje ‘out of the box’ – Miss Havermout
  juni 4, 2017 at 7:04 am

  […] Voor wie het nog niet wist, naast full-time foodie, vroege vogel en fanatieke thriftshopper ben ik ook gewoon eerstejaars student aan de opleiding Food Innovation op de HAS in Den Bosch. Het leek mij leuk om jullie wat vaker te laten zien wat ik daar nu eigenlijk allemaal doe. Dus bij deze presenteer ik u het ‘Chocolade aardappeltaartje ‘out of the box”. Elk blok hebben we een Food module. Een module die in het teken staat van één productrgroep, en dit keer is dat mijn favoriete groep, fruit and vegetables. In dat blok leren we allerlei aspecten over die productgroep, van productverwerking en voeding en gezondheid tot microbiologie en technologie. Ook hebben we elke blok een opdracht productverwerking die we in duo’s thuis moeten uitvoeren. Dit luidde de opdracht: “Maak taart of gebak met aardappelpuree en vervang zeker 50% van de tarwebloem door aardappel(puree).” Hierbij moesten we ‘twee kleuren aardappel’ gebruiken. Terwijl iedereen aan de slag ging met zoete aardappelbrownies vond ik dat het wel wat innovatiever kon. Want sorry jongens, die zoete aardappelbrownies staan al heel lang op mijn blog. Kijk maar hier of hier. […]

 • Reply
  Recept: Chocolade aardappeltaartje ‘out of the box’ – Hanne op de HAS
  juli 2, 2017 at 3:59 pm

  […] Ook dit blok stond er weer een thuisopdracht productverwerking op de planning. De opdracht luidde: “Maak taart of gebak met aardappelpuree en vervang zeker 50% van de tarwebloem door aardappel(puree).” Hierbij moesten we ‘twee kleuren aardappel’ gebruiken. Terwijl iedereen aan de slag ging met zoete aardappelbrownies vond ik dat het wel wat innovatiever kon. Want sorry jongens, die zoete aardappelbrownies staan al heel lang op mijn blog. Kijk maar hier of hier. […]

 • Reply
  NoFoodwaste: Recepten om restjes in te verwerken – #1 Groente – Miss Havermout
  september 10, 2017 at 8:03 am

  […] aardappel – Brownies met zoete aardappel en zwarte bonen – Zoete aardappel-havermoutpannenkoekjes – Zoete aardappel chips van […]

 • Reply
  Recept: Zoete aardappel chocomousse taart – Miss Havermout
  september 13, 2017 at 5:42 am

  […] het succes van zoete aardappel brownies ben ik dit keer weer aan de slag gegaan met zoete aardappel en chocolade. Ik maakte een krokante […]

 • Reply
  Recept: Zwarte bonen-pompoenbrownies – Miss Havermout
  oktober 18, 2017 at 6:06 am

  […] guys, zwarte bonen brownies zijn nu eenmaal een van mijn favoriete healthy snacks. Ik maakte al  deze double veggie brownies en  deze bonenbrownies met pindakaas en popcorn, maar ik denk dat dit recept toch het winnende […]

 • Leave a Reply