Gewoon de rest/ Pasen

Citroen maanzaad muffins

Het duurt nog even, maar aangezien de winkels al weken vol liggen met paaseieren, ben ik vorige week alvast begonnen met het delen van paasreceptjes. Ook de komende weken komen nog een paar lekkere recepten voorbij. Vandaag is dat een recept voor deze citroen maanzaad muffins. Super luchtig en lekker fris. En weet je, eigenlijk zijn ze nog best wel een beetje gezond. 

Citroen maanzaad muffins

Citroen met maanzaad is geen nieuwe combinatie. Doet lemon poppyseed je al een belletje rinkelen. Zoek maar eens op Pinterest en je krijgt honderden recepten voor lemon poppyseed cakes, pancakes en muffins. Na wat van die recepten doorgelezen te hebben maakte ik mijn eigen recept. Ik deed er natuurlijk havermout in en in plaats van een hele plas olie of klont boter deed ik er wat Griekse yoghurt doorheen. Een soort van semi-gezond dus, want wat olie en suiker zitten er nog steeds in. Tja, Pasen blijft een feestdag toch?

Wis tje dat…

Trouwens, zal ik nog een leuk weetje vertellen over maanzaad? Maanzaad is afkomstig van de papaverplant (zo’n soort klaproos dus). In die plant zit een opium houdend latex, drugs dus! Nu schijnt het zo te zijn dat wanneer je veel maanzaad eet je een positieve score kunt krijgen op een drugstest. Of het echt zo is, geen idee, ik heb het nog niet uitgeprobeerd…

citroen maanzaad muffins citroen maanzaad muffins

Op zoek naar meer paas recepten? Bekijk dan deze paassmoothie eens. Of kijk eens bij deze oven eitjes. Meer zin om creatief aan de slag te gaan? Hier vind je een leuke DIY om je paastafel vrolijk aan te kleden.

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vind. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @gewoonhanne. Smakelijk eten!


Citroen maanzaad muffins

Ingrediënten (voor 6 muffins):

Voor de muffins

– 100 gram havermeel (je kunt ook zelf havermout fijnmalen tot meel met de staafmixer of keukenmachine)
– 100 gram Griekse yoghurt
– 3 eetlepels agavesiroop of honing
– 3 eetlepels zonnebloemolie
– 2 eetlepels melk
– 1 ei
– 1 afgestreken theelepel baking soda
– 2 eetlepels maanzaad
– de rasp van 1 citroen
– het sap van 1/2 citroen
– een snufje zout

Voor de topping

– 200 gram roomkaas
– rasp van 1 citroen
– 3 eetlepels poedersuiker

Extra: een cupcakebakvorm en cupcakepapiertjes of bakpapier

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Meng de droge ingrediënten in een kom: het havermeel, de baking soda, het maanzaad en een snufje zout.
3. Meng in een andere kom de Griekse yoghurt met het ei, de agavesiroop of honing, zonnebloemolie, melk, het sap en de rasp van de citroen.
4. Giet de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en roer alles tot een beslag.
5. Verdeel het beslag over 6 cakevormpjes en bak de cakejes 20 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. De cakejes zijn goed gaar wanneer je er een satéprikker in kunt prikken en er geen deeg meer aan de prikker blijft plakken.
6. Maak ondertussen de topping. Klop de roomkaas los met een garde. Voeg de citroenrasp en poedersuiker toe. Meng tot een gladde massa en lepel deze op de afgekoelde muffins.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply