Gewoon lekker/ Gewoon lekker hartig

BBQ cola pulled jackfruit

Move over frietjes, pizza en pasta, ik heb een nieuw lievelingsgerecht: BBQ cola pulled jackfruit! Echt, dit is zo lekker! Iedereen die de afgelopen weken bij mij is blijven eten heeft dit voorgeschoteld gekregen. Deze jackfruit in een zoete, sticky, smokey BBQ cola marinade is lekker met een portie nacho’s, tussen wat taco’s of tostada’s, over de frietjes (toch weer die frietjes) of gewoon om zo uit de pan te lepelen. 

BBQ cola pulled jackfruit

Laten we beginnen met een disclaimer: dit gerecht is inderdaad niet gezond. Er zit cola in, cola mét suiker, er zit een halve fles ketchup in, en, omdat dat blikje cola nog niet genoeg is, zit er ook nog een lepel bruine suiker in. Echte bruine basterd suiker. Je weet wel, die kleverige suiker die je vroeger in je appeltaart deed, maar nu niet meer, nee, nu heb je die vervangen door dadels, #healhty. Oke, even zonder grapjes, suiker is niet goed voor je en daarom eet ik ook niet elke dag koekjes, taartjes en repen chocolade, maar op zijn tijd heb ik gewoon zin in iets lekkers. En dan kun je gaan knutselen met dadels, honing en agavesiroop, maar in the end is dat ook gewoon suiker. Dus voor deze BBQ cola pulled jackfruit ging ik gewoon op zoek naar het allerlekkerste recept. En dat bevat nu eenmaal een shitload aan suiker, deal with it en geniet ervan!

Jackfruit?

Voor wie nog niet op de hoogte was van deze trend, jackfruit is een fruitsoort uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Eén vrucht kan tot wel 35 kilo wegen! Gelukkig hoeft je die units niet van de supermarkt mee naar huis te slepen, want in Nederland kun je ze gewoon in handzame blikjes kopen. Sinds kort vind je ze bijvoorbeeld in de Albert Heijn van het merk Fairtrade. Maar je kunt ook een keer de Aziatische toko binnenwandelen, want daar zijn ze veel goedkoper. Jackfruit heeft een draderige structuur. Het is daarom ideaal om dingen zoals pulled pork of pulled chicken te imiteren. Wat betreft voedingswaarden is jackfruit geen volwaardige vleesvervanger, omdat het nauwelijks eiwitten of ijzer bevat. Het is dus vooral gewoon een leuk product om eens mee te experimenteren in de keuken. En als je dan toch bezig bent, maak dan deze BBQ cola pulled jackfruit een keertje.

bbq-cola-pulled-jackfruit bbq cola pulled jackfruit


BBQ cola pulled jackfruit

Ingrediënten (voor 2 porties)

– 1 blik jackfruit 
– 2 uien
– 120 milliliter cola
– 150 milliliter ketchup
– 2 theelepels gerookte paprikapoeder
– 2 eetlepels azijn
– 1 eetlepel bruine suiker
– 1 theelepel sambal
– olie om in te bakken
– zout en peper naar smaak

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden

Snijd de ui in halve ringen en fruit deze in wat olijfolie. Voeg hieraan de cola, ketchup, gerookte paprikapoeder, azijn, bruine suiker en sambal toe. Laat deze saus op laag vuur rustig pruttelen. ‘Pull’ ondertussen de jackfruit. Snijd de harde kern van de jackfruit stukjes af en pluis het vruchtvlees uit elkaar zodat je een bergje draderige dingen overhoudt. Voeg deze toe aan de saus en laat het geheel 5 tot 10 minuten pruttelen zodat het wat indikt.

Doe de pulled jackfruit met saus in een ovenschaal, verspreid de jackfruit gelijkmatig over de ovenschaal. Zet de jackfruit in de oven en bak hem 10 tot 15 minuten.

Serveer de BBQ cola pulled jackfruit met wraps, taco’s, tostada’s, frietjes, smeer het op een pizza, ga helemaal los. Ik serveerde ze op de foto met tostada’s, veldsla, gegrilde baby mais en ingelegde rode ui.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply