#verspillingsvrij

Hartige wentelteefjes met paddenstoelen

Het is weer verspillingsvrije vrijdag! Wist jij dat brood een van de meest verspilde producten in Nederland is? Zo zonde! Er zijn namelijk zo veel lekkere recepten die je kunt maken met oud brood. Van broodpudding en tosti’s, tot heerlijke wentelteefjes. Die wentelteefjes gaf ik een nieuwe draai. Ik maakte hartige wentelteefjes met paddenstoelen. 

Brood

In Nederland worden dagelijks 800.000 broden weggegooid in de hele keten. Niet alleen bij ons thuis dus, maar ook bij de producent of supermarkt. 800.000 broden mensen! Kun je je zo’n berg brood überhaupt voorstellen? Ik vind dat aantal gewoon niet te bevatten! Gelukkig zijn er allerlei initiatieven die onderzoeken hoe we hier iets aan kunnen doen, maar dat betekent niet dat wij als consumenten nu achterover kunnen leunen en kunnen wachten op de oplossing. Want die ligt ook voor een groot deel bij ons zelf. 42 procent van alle voedselverspilling in Nederland vindt bij de consument thuis plaats. Dus wij kunnen ook een grote impact hebben op die berg voedselafval. Laten we beginnen met het meest verspilde product: brood!

Hartige wentelteefjes

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom is mijn tip om je brood in de vriezer te bewaren. Zo blijft het lekker lang vers en voorkom je voedselverspilling. Mocht je dat nu een keer vergeten zijn en mocht je nu zitten met een zak oud brood, dan kun je daar zo veel lekkers mee maken: tosti’s, broodpudding, paneermeel en natuurlijk wentelteefjes. Het enige wat je nodig hebt voor wentelteefjes is oud brood, suiker, melk en eieren. Maar, ik gaf een twist aan dit basisrecept en ik maakte hartige wentelteefjes met gebakken paddenstoelen.

hartige wentelteefjes

Toch liever zoete wentelteefjes? Bekijk dan dit recept voor bananabread wentelteefjes of appel-kaneel wentelteefjes.


Hartige wentelteefjes met paddenstoelen

Ingrediënten (voor 2 personen)

– oud brood, ik gebruikte 1 meergranen baguette, maar je kunt elke soort oud brood gebruiken die je hebt
– 2 eieren
– 75 milliliter melk
– snufje zout en peper
– 1/2 theelepel Italiaanse kruiden
– 1 bakje gemengde paddenstoelen
– roomboter om in te bakken
– verse tijm en rozemarijn (of gedroogd)

Bereiding

Kluts de eieren samen met de melk, het zout en de Italiaanse kruiden. Snijd de baguette in plakken en dompel deze in het ei-mengsel. Verhit wat boter in een pan en bak hierin de stukken brood.

Snijd ondertussen de paddenstoelen in stukken, dit mogen best wel grove stukken zijn. Verhit in een andere pan wat boter en bak hierin de paddenstoelen. Breng deze op smaak met zout en peper.

Serveer de hartige wentelteefjes met de paddenstoelen en verse tijm en rozemarijn.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply