Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet

Vegan salted caramel pretzel taart

Zoete karamel, crunchy gezouten pretzels én pure chocolade, can it get any better? Yes it can, deze salted caramel pretzel taart is namelijk ook nog eens helemaal vegan!

Vegan salted caramel pretzel taart

Het idee voor deze taart zat al zo lang in mijn hoofd, ik moest alleen nog even de ruimte in mijn drukke afstudeer-en-foodblog-schema vinden om hem te maken. In mijn hoofd had ik de taart al tien keer op en hij smaakte fantastisch. Sowieso kun je mij wakker maken voor zoet-zout combinaties. Het liefste eet ik mijn zoute popcorn met M&M’s (die crispy M&M’s natuurlijk), eet ik mijn naturel ribbelchips met een reep Milka en eet ik pretzels omhuld met chocolade (yes, die bestaan, kijk maar eens goed in de supermarkt). Van die laatste combinatie besloot ik een taart te maken. De bodem maakte ik van gemalen pretzels, dadels en plantaardige boter. Daarop een heerlijke karamel gemaakt van gecondenseerde kokosmelk. En on top een heerlijke pure chocolade ganache.

Salted caramel pretzel taart salted caramel pretzel taart

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @gewoonhanne. Smakelijk eten!


Vegan salted caramel pretzel taart

Ingrediënten (voor een taart van ongeveer 26 centimeter)

Voor de bodem
– 50 gram pecan noten
– 200 gram zoute pretzels
– 250 gram dadels
– 100 gram plantaardige boter

Voor de karamel vulling
– 1 blikje gecondenseerde kokosmelk
– flinke snuf zout
– 50 gram pecan noten
– 50 gram gezouten pretzels

Voor de chocolade ganache
– 
150 gram pure chocolade
– 75 gram kokosmelk

Bereiding

Maak eerst de karamel. Breng een grote pan water aan de kook. Leg hierin het ongeopende blik gecondenseerde kokosmelk. Kook het blik drie uur lang, hierdoor verandert de gecondenseerde kokosmelk in karamel.

Maak nu de bodem. Maal de pecan noten en pretzels fijn in een blender of keukenmachine. Doe dit mengsel in een mengkom. Smelt de plantaardige boter in de magnetron. Doe de boter samen met de dadels in een blender of keukenmachine. Mix tot een gladde pasta. Voeg toe aan de gemalen pretzels en kneed tot een plakkerig deeg.

Vet een taartvorm van ongeveer 26 centimeter in met wat boter. Doe het deeg in de vorm en vorm met je vingers een stevige, compacte bodem. Verdeel een handje pretzels en pecan noten over de bodem.

Haal na drie uur het blikje gecondenseerde kokosmelk uit het water. Open het voorzichtig en verdeel de karamel over de pretzel bodem. Strooi hier een flinke snuf zout overheen. Zet de taart even in de koelkast.

Maak nu de chocolade topping. Snijd de chocolade fijn. Verwarm de kokosmelk in een pannetje en smelt hier de chocolade in. Roer tot een gladde massa. Verdeel de chocolade ganache over de taart. Garneer eventueel met wat extra pretzels, pecan noten en sprinkels.

Bewaar de taart in de koelkast voordat je hem gaat opeten.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply