Overige

Week Zonder Vlees: 5x recepten zonder vlees

Je kunt er bijna niet omheen, van 11 tot en met 17 maart is de Nationale Week Zonder Vlees. Deze week wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd en staat in het teken van, je raad het al… geen vlees eten. Zelf eet ik al een aantal jaar ‘flexitarisch’ en eet ik sinds een paar maanden helemaal vegetarisch. Ik weet inmiddels dus wel dat vegetarisch eten hartstikke gezond, gemakkelijk én lekker kan zijn. En daarom daag ik jou uit om het ook eens een week te proberen. Deze 5 vegetarische recepten helpen je alvast op weg. 

Week zonder vlees

De Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel van De Hippe Vegetariër. Isabel deelt al jaren de lekkerste vegetarische recepten, de leukste vega hotspots en nuttige tips en tricks voor vegetariërs. Vorig jaar organiseerde ze deze week voor het eerst en dat was een groot succes. Daarom is het deze week tijd voor een tweede ronde. Zo’n week zonder vlees levert je overigens niet alleen een nieuw recepten repetoire op, wanneer je als volwassene een week geen vlees eet bespaar je 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees. Ga jij de uitdaging aan om een week lang geen vlees te eten? Schrijf je dan hier in. Bij je inschrijving ontvang je het gratis week zonder vlees e-magazine vol tips, recepten en weetjes (inclusief een heerlijk ontbijtrecept van… moi!).

Maar wat moet ik dan eten?

Maar wat moet ik dan eten!? Je kunt aan de slag gaan moet peulvruchten, eieren en noten. Dat zijn allemaal prima vleesvervangers, maar ik snap dat dat misschien in het begin lastig is. Gelukkig liggen de schappen vol met vleesvervangers. Ook die staan tegenwoordig ter discussie, want is al die soja wel goed voor je (en voor het milieu)? Zitten er niet onnodig veel toevoegingen in zo’n stukje nep vlees? En zijn die vleesvervangers niet veel te duur? Misschien wel, misschien ook niet… Maar ik denk dat je je ook moet afvragen wat het alternatief is. Al dat vlees is sowieso niet goed voor je, al dat vlees bevat óók de nodige toevoegigen en al dat vlees is misschien gewoon te goedkoop. Een stukje nep vlees op zijn tijd vind ik dus helemaal prima. Afgewisseld met wat peulvruchten, eventueel wat eieren en kaas, kom je op die manier gewoon aan de nodige voedingsstoffen.

Favoriete vleesvervangers

Wie al een paar jaar geen vleesvervanger meer heeft gehad, heeft misschien nog steeds de herinnering aan de taaie, droge en smaakloze stukjes nepvlees van vroeger. De laatste jaren is de kwaliteit van vleesvervangers echt met sprongen vooruit gegaan. Mijn favoriete vleesvervangers zijn:

– Vegetarische kip krokant schnitzel van Vivera
– Mora veggie saté
– Stukjes als van kip van de Albert Heijn
– Mister’s kitchen V-burger paddenstoelen kaas
– BOON vegetarische nuggets
– Vegetarische kroketten van Beckers

5x recepten zonder vlees

Voor iedereen die nog wat inspiratie kan gebruiken heb ik hier een lijstje met 5 lekkere vegetarische gerechten:

Crispy tofu

week zonder vlees

Tofu is misschien niet het meest sexy ingrediënt, maar in een crunchy jasje is het een erg lekkere vleesvervanger. Het recept voor deze crispy tofu vind je hier.

Portobello fajita’s

week zonder vlees

Portobello champignons zijn grote, vlezige paddenstoelen. Ze zijn daarom erg geschikt om te gebruiken als alternatief voor vlees in vegetarische gerechten. Bijvoorbeeld in deze portobello fajita’s.

Gevulde aubergine met linzen en quinoa

week zonder vlees

Linzen zijn door hun hoge eiwitgehalte een goede vleesvervanger. Gemengd met wat quinoa, olijven en kruiden is het een heerlijke vulling voor groente zoals paprika, courgette of aubergines. Het recept voor deze gevulde aubergines vind je hier.

Champignon burgers

week zonder vlees

Vleesvervangers kun je ook zelf maken. Deze plantaardige champignon burgers maak je met slechts vijf ingrediënten. Broodje, wat sla en krokante frietjes erbij en je hebt een heerlijke vegetarische guilty pleasure. Het recept vind je hier.

Epic vega burger

week zonder vlees

Geen zin om zelf zo’n burger te maken, dan kan ik je de ‘vegetarische gegrilde burger’ van de Appie zeker aanraden. Deze burger kwam als beste uit de test bij Kassa. Ik begrijp dat wel, die burgers zijn goed! Vooral met een lapje kleffe cheddar kaas en bbq saus. Het recept voor deze epic vega burger vind je hier.

 

Succes met jouw Week Zonder Vlees!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply