Gewoon gezond/ Gezond diner

Plantaardige champignon burgers

Toen ik deze week in mijn tas voor de 5x LKKRDR challenge van de Ekoplaza keek, dacht ik: “Wat moet ik hier nou weer mee?”. Thee, champignons, chia zaad, linzencrackers en magere kwark. Het leek een nogal random verzameling van producten. Toch sloeg de inspiratie opeens toe en voordat ik het weet had ik niet één, maar twee recepten bedacht! Op Instagram vroeg ik jullie welk recept ik het eerste moest delen en deze champignon burgers behaalden de overwinning. Dus bij deze, het recept voor deze heerlijke vegan champignon burgers.

Nu vraag je je misschien af welke van de 5 ingrediënten ik dan naast de champignons verwerkte in deze burgers. De challenge is immers om 2 van de 5 ingrediënten uit de tas te gebruiken. Nou, ik gebruikte het chia zaad. Misschien gebruik je dit zelf alleen in chia puddings (of voer je het aan de vogels, want oorspronkelijk werd het daar voor gebruikt), maar wist je dat chia ook een geschikte ei-vervanger is? Als ik zelf vega burgers maak, doe ik daar vaak een eitje in voor de binding. Dit keer verving ik het eitje door wat chiazaad. Wanneer chia in contact komt met vocht zwellen de zaadjes namelijk op en binden ze het vocht. Hiermee nemen ze de functie van het ei over, handig!

P6091280.jpg


Plantaardige champignon burgers

Ingrediënten (voor 2 burgers)
– 1 bakje kastanje champignons (250 gram)
– 1 eetlepel chiazaad
– 50 gram havermout
– 1 ui
– 1 theelepel Cajun kruiden (bijvoorbeeld deze)

Extra: een keukenmachine of bleder

Bereiding
Borstel de champignons schoon (niet wassen, dan nemen ze te veel vocht op!) en pel de ui. Doe de champignons en de ui in de keukenmachine of blender en gebruik de ‘pulse’ functie om ze in kleine stukjes te hakken. Heeft je keukenmachine geen pulse functie? Zet hem dan telkens ‘aan-uit-aan-uit’. Wanneer je alles gewoon blend krijg je een soort champignon pap en dat wil je niet. Er mogen best wat grovere stukje champignon of ui in de burgers zitten. Doe de gehakte champignons en ui in een mengkom.

Doe nu de havermout en het chia zaad in de keukenmachine of blender en mix dit tot meel. Voeg het meel samen met de Cajun kruiden toe aan de champiginons en meng alles goed door. Zet het mengsel een half uur in de koelkast zodat het ‘deeg’ wat steviger wordt.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Verhit wat olie in een pan. Vorm twee ballen van het deeg en druk deze een beetje plat. Bak de burgers op hoog vuur kort aan beide zijden om de burgers een mooi bruin korstje te geven. Leg ze vervolgens op een bakplaat en zet ze 10 tot 15 minuten in de oven zodat de burgers ook van binnen gaar en warm worden.

Serveer de burgers op een lekker broodje met jouw favoriete toppings. Ik koos voor een Waldkorn broodje met Mayolijn van Remia (deze is plantaardig), krulsla en komkommerlinten.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply