Gewoon gezond/ Gezond diner

Gevulde aubergine met linzen en quinoa

Aubergine is op het eerste oog misschien niet de allerlekkerste groente. Maar, net zoals met veel dingen geld, je moet het een beetje liefde geven. Met wat kruiden, specerijen en andere lekkere ingrediënten kun je van aubergine een heerlijke maaltijd maken. Ik verwerk aubergines het liefste in een pastasaus of ik vul ze, zoals ik deed met deze gevulde aubergine met linzen en quinoa. 

De ’tempeh onder de groenten’

Oke oke, ik moet toegeven, aubergine is niet de gemakkelijkste groente om mee te werken. Het is een beetje de ’tempeh onder de groenten’. Net als tempeh is aubergine op zich eigenlijk gewoon niet te eten. Muffig, smaakloos en gewoon saai. Maar als je hem op smaak brengt met wat kruiden of een heerlijke marinade kun je er een lekker gerecht mee maken. Wist je trouwens dat je aubergines niet rauw kunt eten? Aubergines bevatten de stof solanine waarvan je maag- of darmklachten kunt krijgen. Nog los daarvan zou ik het ook gewoon niet doen, want rauwe aubergine is gewoon niet lekker.

Gevulde aubergine met linzen en quinoa

Goed, hoe maak je zo’n aubergine dan lekker!? Een flinke snuf zout en peper doen al wonderen, maar nog lekkerder vind ik het om aubergines te vullen. Dat kan met allerlei ingrediënten, bergen kaas doen het bijvoorbeeld altijd goed! Maar aangezien ik deze maand meedoe met de veganchallenge liet ik die achterwege en koos ik voor smaakmakers zoals Italiaanse kruiden, olijven en tahini. Samen met de linzen en quinoa maak je er een heerlijk en voedzaam gerecht van.

Gevulde aubergine met linzen en quinoa

Gevulde aubergine met linzen en quinoa

Gevulde aubergine met linzen en quinoa


Gevulde aubergine met linzen en quinoa

Ingrediënten (voor 1 persoon)

– 1 aubergine
– 40 gram quinoa
– 1 klein blikje linzen
– 100 gram champignons
– 1 kleine ui
– 1 teentje knoflook
– 6 olijven
– olijfolie
– zout en peper
– Italiaanse kruiden
– ter garnering: tahini, lente ui en eventueel wat sla

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de aubergine en kerf hem met een mes kruislings in. Bestrijk beide helften met olijfolie en breng ze op smaak met wat zout en peper. Leg de aubergines op een bakplaat met het snijdvlak naar boven. Bak de aubergines 30 minuten in de oven tot het vruchtvlees zacht is.

Maak ondertussen de vulling. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit wat olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook. Snijd de champignons in kleine blokjes en voeg deze toe. Breng het geheel op smaak met wat zout, peper en Italiaanse kruiden. Snijd de olijven in ringetjes en voeg deze samen met de linzen en de gekookte quinoa toe aan de vulling.

Haal de aubergines uit de oven. Lepel een beetje van het vruchtvlees uit de aubergine en roer dit door de vulling. Vul de aubergines met de het quinoa mengsel. Gerneer met wat tahini en lente ui.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply