Gewoon gezond/ Gezond tussendoortje

Bonenbrownies met pindakaas en popcorn

Ik weet het, ik loop een beetje achter de feiten aan, maar ook ik heb inmiddels de pindakaas van Mister Kitchen in huis gehaald. Heel Instagram schrijft er al weken over, maar ik vond dat ik eerst mijn oude pot pindakaas op moest maken. Toen die op was begon de echte struggle pas, want welke van de heerlijke varianten moest ik kiezen? Karamel zeezout, kokos maple of toch chocolade? Keuzestress to the max!! De keuze viel uiteindelijk toch op karamel zeezout, maar de andere smaken ga ik zeker ook nog eens proeven.

Laatst kwam ik op internet een leuk nieuw woord tegen, het beschrijft helemaal hoe ik ben: FITISCH – Semi-fit; Kind of fit; Someone who likes the idea of being fit but equally likes food. Well, that’s me!! En dat zijn ook deze brownies. Met de brownies gemaakt van zwarte bonen zit je helemaal goed wat dat fitte betreft. Maar met een paar flinke klodders pindakaas en een grote hand zoute popcorn worden deze brownies in een keer een stuk aantrekkelijker. Nog steeds vrij healthy, maar wel met een knipoog, fitish dus.

Popcorn pindakaas brownies.jpg

Om de brownies extra lekker te maken gebruikte ik de karamel zeezout pindakaas van Mister Kitchen. Mijn hart sloeg een keer over toen ik een paar weken geleden die meter aan pindakaas varianten in de Appie zag staan! OMG zoveel lekkere smaken. Ik koos voor mijn eerste pot toch voor de veilige combi van karamel zeezout, can’t go wrong with that right? Nope, dat was inderdaad geen verkeerde keuze. Hemels! Op een boterham, rijstwafel, cracker, door de havermout, of gewoon op een eetlepel zo je mond in. Allemaal even lekker. Maar ik kan je vertellen, een lepeltje van de pindakaas over je popcorn is ook niet verkeerd!


Bonenbrownies met pindakaas en popcorn

Ingrediënten (voor 6 brownies):
– 150 gram zwarte of kidney bonen
– 1 ei
– 8 dadels
– 10 gram vanille eiwitpoeder (je kunt dit ook vervangen door een zakje vanillesuiker)
– 25 gram cacaopoeder
– 50 milliliter melk
– 1/2 theelepel bakpoeder
– 1/2 theelepel baking soda
– 1 theelepel (appelcider) azijn
– zout
– 1 eetlepel Mister Kitchen karamel zeezout pindakaas
– 2 eetlepels popcorn mais (of een handje kant-en-klare popcorn)
– 1 theelepel olie

Extra: een blender of keukenmachine, een kleine bakvorm, bakpapier en een stuk zilverfolie

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bakvorm met bakpapier.
2. Maak nu alvast de popcorn. Verhit de olie in een pan, wacht tot de olie goed heet is. Voeg vervolgens wat popcorn mais toe en doe de deksel op de pan. Wacht tot de popcorn gepoft is en haal hem dan uit de pan. Strooi nog wat zout over de popcorn.
3. Doe de bonen samen met het ei, de dadels en de melk in de blender of keukenmachine. Mix dit tot een gladde massa zonder stukjes.
4. Doe het beslag in een kom en voeg het eiwitpoeder, cacaopoeder, bakpoeder en een snuf zout toe. Meng alles goed door elkaar.
5. Strooi vervolgens 1/2 theelepel baking soda over het beslag en giet hier een theelepel appelcider azijn overheen. Dit gaat nu schuimen. Roer het schuim goed door het beslag, hierdoor worden je brownies luchtiger.
6. Giet het beslag in de bakvorm. Verdeel hier 1 eetlepel pindakaas overheen. Strooi de popcorn over de bovenkant van het beslag. Duw de popcorn lichtjes aan.
7. Bedek de bovenkant van de bakvorm met zilverfolie, hierdoor wordt de popcorn niet meteen zwart in de oven. Zet de brownie in de oven en bak hem 15 minuten op 175 graden. Haal de brownie vervolgens uit de oven en haal het folie eraf. Bak de brownie vervolgens nog eens 10 tot 15 minuten zonder folie.

Tip: De brownies zijn warm het lekkerste. Niet alleen omdat warme brownies ALTIJD het lekkerste zijn, maar ook omdat de popcorn na een tijdje wat slapper wordt.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Recept: Zwarte bonen-pompoenbrownies – Miss Havermout
    oktober 18, 2017 at 6:06 am

    […] nu eenmaal een van mijn favoriete healthy snacks. Ik maakte al  deze double veggie brownies en  deze bonenbrownies met pindakaas en popcorn, maar ik denk dat dit recept toch het winnende is. Zwarte bonen-pompoen brownies. Fudgey, goooey, […]

  • Leave a Reply