Gewoon gezond/ Gezonde lunch

Zelfgebakken volkoren broodjes met Italiaans gekruid vega gehakt

Don’t ask me why, maar ik ben de laatste weken echt in the mood voor soep. Pompoensoep, tomatensoep, zoete aardappelsoep… als het maar warm en vloeibaar is. Toch is voor mij een kommetje soep niet genoeg als lunch of avondeten. Ik wil er dan altijd iets van brood bij. Daarom stroopte ik mijn mouwen maar weer eens op en ging aan de slag met zelfgebakken brood. En dat werd niet zomaar een stapel bammetjes, maar het werden broodjes gevuld met gekruid vega gehakt. Juist, een soort healthy bapao dus. 

Helemaal zelfgebakken zijn deze broodjes trouwens niet. Als enigszins lazy foodie gebruikte ik een kant-en-klare broodbakmix. Ik gebruikte de volkoren broodbakmix van de Lidl, daar hoeft je alleen water aan toe te voegen. Top! Het enige wat je wel moet doen is kneden, kneden en nog eens kneden. Maar ach, zie het van de zonnige kant, het is wel een gratis upperbody workout. En als je ondertussen een lekker muziekje of leuke vlog aanzet, vliegt die tijd ook voorbij.

Broodjes met Italiaans gehakt 1.jpg

De vulling maakte ik van vegetarisch kruimgehakt van Vivera. Dit gaf ik een Italiaanse twist door een uitje en teentje knoflook mee te bakken en het verder op smaak te brengen met Italiaanse kruiden en wat Parmezaanse kaas. Achteraf bedacht ik me dat dit recept nog beter was geweest als ik ook wat geraspte Parmezaan over de bovenkant van de broodjes had gestrooid, maar helaas, dat was ik vergeten dus die bewaren we voor de volgende keer.


Zelfgebakken volkoren broodjes met Italiaans gekruid vega gehakt

Ingrediënten (voor 8 broodjes):
– 1/2 pak Volkoren broodbakmix (500 gram) (ik gebruikte die van de Lidl)
– 350 milliliter lauwwarm water
– 1 pakje vegetarisch kruimgehakt (ik gebruikte Vivera)
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
– 20 gram geraspte Parmezaanse kaas
– olie om in te bakken

Bereiding
Meng 500 gram volkoren broodbakmix met 350 milliliter lauwwarm water (als je een andere mix dan die van de Lidl gebruikt, check dan even de verhoudingen op het pak van jouw broodbakmix). Leg het deeg op een schoon aanrecht en kneed het 10 tot 15 minuten tot een soepel, elastisch deeg. Vorm dit tot een bol en leg deze in een kom. Laat de kom afgedekt met een theedoek een uur staan zodat het deeg kan rijzen.

Maak ondertussen de vulling zodat deze af kan koelen voordat je hem in de broodjes verwerkt. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit wat olijfolie in een pan en bak hierin de ui en knoflook enkele minuten. Voeg vervolgens de kruiden en het vegetarisch gehakt toe. Bak deze nog enkele minuten mee. Zet het vuur uit en roer de geraspte Parmezaanse kaas door het mengsel.

Verwarm de oven voor op 200 graden en plaats een bakje met water onder in de oven. Hierdoor rijst het deeg beter in de oven.

Haal het deeg uit de kom. Als het goed is, is het deeg mooi gerezen en veert het terug wanneer je er met een vinger in prikt. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Neem een stukje deeg en druk dit plat tot een ronde van ongeveer 0,5 tot 1 centimeter dik. Leg in het midden van het deeg 1 volle eetlepel van het gehakmengsel en vouw de randen dan naar de bovenkant zodat je ze dicht kunt knijpen en er een deegbolletje ontstaat. Leg het deegbolletje met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier en herhaal dit voor de andere 7 stukken deeg.

Schuif de bakplaat in de oven en bak de broodjes ongeveer een half uur tot ze goudbruin kleuren en het deeg hard geworden is.

Tip: Je kunt deze broodjes prima invriezen als je ze niet in een keer op krijgt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply