Gewoon gezond/ Gezond diner

Chocolate cinnamon chili

Chili sin carne is echt mijn go-to maaltijd als ik geen tijd of zin heb om iets te koken. Met een paar blikken open trekken kom je al een heel eind. Maar met twee extra secret ingredients maak je jouw chili in no time een stuk specialer. Want zeg nou zelf, ‘Chocolate cinnamon chili’ klinkt toch veel spannender dan ‘Chili con carne’?

Het idee om chocolade door de chili te doen is overigens helemaal niet vernieuwend ofzo. In de Mexicaanse keuken wordt vaak gekookt met pure chocolade en ik was de combinatie ook al in verschillende kookboeken tegen gekomen. Ik besloot het dus maar eens door mijn basisrecept voor chili te gooien.

Chocolate cinnamon chili 2.jpg


Chocolate cinnamon chili

Ingrediënten (voor 2 porties)
– 1/2 pakje vegetarisch gehakt
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 rode paprika
– 1 blik kidneybonen (255 gram uitgelekt)
– 1 blik mais (285 gram uitgelekt)
– 1 bakje champignons
– blikje tomatenpuree (140 gram)
– 20 gram pure chocolade (72%)
– 1/2 theelepel kaneel
– 1/2 theelepel komijnpoeder
– 1/4 theelepel chilipoeder
– 1 theelepel cacaopoeder
– 1 eetlepel olijfolie

Bereiding
Snipper de ui, pers de knoflook uit met een knoflookpers, snijd de paprika in blokjes en de champignons in partjes.

Verhit een eetlepel olie in de pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de paprika en champignons toe en bak deze kort mee. Voeg nu de specerijen (kaneel, komijnpoeder, chilipoeder) toe en bak deze zo’n 2 minuten mee om de smaken goed naar boven te halen.

Voeg de tomatenpuree toe en bak deze ook zo’n 2 minuten mee om hem te ontzuren.

Doe vervolgens de bonen, mais, het gehakt en 300 milliliter water in de pan. Meng alles goed door elkaar en laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe door en voeg indien nodig wat extra water toe.

Voeg op het laatste moment het cacaopoeder en de grof gehakte pure chocolade toe en laat deze smelten in de saus.

Tip: Serveer de chili met een tortillawrap of wat nacho’s.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Green Delhi
  november 4, 2017 at 10:54 am

  Mooi recept! Erg interessant dat je hierbij chocolade gebruikt!

 • Reply
  Pinspiratie: Gezonde budget recepten – Miss Havermout
  mei 13, 2018 at 1:02 pm

  […] Chili sin carne Chili is een van mijn favoriete recepten. Het is snel, gemakkelijk, gezond én goedkoop. Bonen zijn lekker goedkoop en erg voedzaam. Ze zijn dus het ideale ingrediënt voor een budget recept. Het recept voor deze chocolate cinnamon chili vind je Recept: Chocolate cinnamon chili. […]

 • Leave a Reply