Gewoon de rest

Pulled Jackfruit saté bapao

Ik vond het weer eens tijd voor een nieuwe Mystery Ingredient Challenge en dit keer besloot ik jullie op Instagram te vragen wat het nieuwe Mystery Ingredient moest worden. @healthymaartje had een leuke uitdaging: Jackfruit! Ik had er wel ooit van gehoord, maar ik moet toegeven, ik moest even Googlen wat dat ook alweer was. Na wat research had ik het perfecte recept bedacht: Bapao’s met pulled jackfruit in satésaus. 

Voor wie nu ook denkt ‘Jackfruit, wat is dat!?’ even een korte les in exotische fruitsoorten. Schijnbaar heeft de Jackfruit ook een Nederlandse naam: Nangka, maar ik vind ‘Jackfruit’ eerlijk gezegd veel spectaculairder klinken, dus daar houd ik het even bij. Als je zo’n enorme Jackfruit doorsnijdt zie je een gelig vruchtvlees waarin meerdere kleine vruchten zitten. In de gelige vruchten zitten eetbare zaden die een beetje smaken naar kastanjes. Het is al een hele uitdaging om zo’n vrucht in handen te krijgen, maar het is een nóg grotere uitdaging om zo’n ding vervolgens te ‘slachten’. Daarom besloot ik voor de gemakkelijke weg te kiezen en ik kocht Jackfruit in blik. Als je dit doet let er dan wel op dat je ‘Jackfruit in brine’ koopt. Deze is namelijk geschikt voor hartige gerechten. De Jackfruit op siroop kun je beter gebruiken in desserts.

Jackfruit bapao.jpgJackfruits worden veel gebruikt als vleesvervanger. De kleine vruchten hebben namelijk een draderige, vlezige structuur die een beetje lijkt op pulled chicken of pulled pork. Dat besloot ik dus ook maar te maken. Maar broodjes met BBQ pulled Jackfruit maakt iedereen al, dus ik wilde iets anders. Ik wilde bapao’s maken met pulled Jackfruit in satésaus.

jackfruit bapao 2.jpg

Het lijkt een hele klus, zelf bapao’s maken, maar het viel reuze mee. Je moet even wat deeg kneden, maar dat is dan ook meteen het zwaarste onderdeel. De vulling is zo gemaakt en het stomen van de broodjes, tja, dat kost tijd, maar verder is het niet moeilijk. Ik zou dus zeggen, probeer het gewoon een keer. Maak dan meteen een grote voorraad, want je kunt de bapao’s invriezen en later opwarmen in de magnetron.


Pulled Jackfruit saté bapao

Ingrediënten (voor 8 bapao’s)

Voor het deeg:
– 300 gram patentbloem
– 4 gram gedroogde gist
– een snuf zout
– 150 milliliter water

Voor de Jackfruit vulling:
– 1 blik Jackfruit in brine
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 2 theelepels sambal
– 3 eetlepels pindakaas
– 2 eetlepels sojasaus
– 75 milliliter plantaardige melk (of gewone melk als je niet veganistisch eet)
– olie om in te bakken

Extra: een (bamboe) stoommandje en bakpapier

Bereiding
Maak eerst het deeg, dit moet namelijk 1 tot 1,5 uur rijzen. Doe de patentbloem in een kom en voeg hier het zout en gist aan toe. Let erop dat je het zout niet direct op de gist gooit, hierdoor werkt het gist minder goed. Meng vervolgens alles goed door elkaar en voeg het water toe. Roer met een lepel tot er een deegbal ontstaat. Leg de deegbal op het aanrecht en kneed deze zo’n 10 minuten tot een soepel, elastisch deeg. Doe het deeg vervolgens terug in de kom en dek deze af met een vochtige theedoek. Laat het deeg 1,5 uur rijzen.

Nu is het tijd voor de vulling. Open het blik Jackfruits en giet het vocht af. Snijd harde kern van de Jackfruitstukken af, deze gebruik je niet. Maak van het overgebleven vruchtvlees ‘draadjes’ door het met je vingers uit te pluizen of het in stukjes te snijden.

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit wat olie in een pan en fruit hierin de ui. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak deze even mee. Doe daarna ook de sambal, sojasaus, pindakaas en melk in de pan en roer dit tot een satésaus. Proef de saus en voeg eventueel naar smaak wat meer sambal of sojasaus toe. Roer de ‘pulled Jackfruit’ door de satésaus en laat deze op laag vuur nog zo’n 5 à 10 minuten garen in de saus. Als de saus te ver indikt kun je wat extra melk toevoegen, maar omdat je het mengsel in de bapao’s moet stoppen is het wel fijn als het mengsel niet te dun en vochtig is.

Zet een pan met kokend water op het vuur. Neem een pan waar je stoommandje precies bovenop past. Knip ondertussen van een vel bakpapier 8 vierkante velletjes om de bapao’s op te leggen.

Haal het gerezen deeg uit de kom en verdeel het in 8 min of meer gelijke stukken. Neem een deegbolletje en vorm hier met je handen een platte cirkel van zo’n 15 centimeter van. Leg in het midden van de cirkel een eetlepel van het Jackfruit mengsel en maak de bapao dicht. Leg de bapao met de naad aan de onderkant op een velletje bakpapier. Herhaal dit tot je alle 8 de bapao’s gemaakt hebt.

Stoom de bapao’s 10 minuten in het stoommandje. Zoals je op de foto ziet heb ik een erg klein mandje. Ik kon dus maar 1 bapao per keer stomen. Als je een grotere hebt, kun je meerdere bapao’s tegelijkertijd stomen. Let erop dat de pan met water niet droogkookt, voeg dus op tijd wat extra water toe.

De gestoomde bapao’s kun je meteen opeten of je kunt ze op een later moment even opwarmen in de magnetron. Je kunt ze eventueel ook in boterhamzakjes invriezen.

Afbeelding 2: http://vscnews.com/jackfruit/
Afbeelding 3: https://www.popsugar.com/food/photo-gallery/43164206/image/43515829/Green-Jackfruit-Brine-2

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Recept: Vegetarisch stoofvlees – Miss Havermout
    oktober 20, 2017 at 2:07 pm

    […] je misschien af wat ik dan gebruikte in plaats van vlees. Ik gebruikt weer jackfruit, net zoals in deze jackfruit bapao’s. De draderige structuur van het jackfruit heeft wel iets weg van het draadjesvlees in stoofvlees. […]

  • Leave a Reply