Kerst

Knolselderij-pastinaaksoep met pastinaakchips

Ik weet dat het morgen pas Pakjesavond is, en dat we ons op dit moment nog aan het volproppen zijn met pepernoten, maar het wordt ondertussen wel tijd om na te gaan denken over dat kerstmenu. Voor het geval je nu spontaan in de stress schiet, don’t worry, speciaal voor jou heb ik een Easy X-Mas menu samengesteld. Alle gerechten van dit menu kun je een dag van tevoren maken zodat ook jij kunt genieten van het kerstdiner. Vandaag deel ik het eerste recept: een romige knolselderij-pastinaaksoep met pastinaakchips. 

Een goede soep heeft tijd nodig, maar niemand heeft zin om een uur door zo’n pan te roeren. Al helemaal de dag voor kerst niet, want dan is er al genoeg te doen: boodschappen, het huis kerstklaar maken, je meest glitterige outfit uitzoeken en de All You Need Is Love kerstspecial kijken – oke, dat laatste sla ik over, want ik vind het een verschrikkelijk programma. Daarom doet de oven het grootste deel van het werk. Je snijd alle groenten en roostert deze in de oven. Vervolgens doe je ze in een pan met wat bouillon en pureert ze met de staafmixer tot een romige soep. Eigenlijk best simpel dus, maar door die gebakken champignons en pastinaakchippies ziet het er allemaal super fancy uit.

PB150385.jpg


Knolselderij-pastinaaksoep met pastinaakchips

Ingrediënten:

Voor de soep
– 1 knolselderij
– 2 pastinaken
– 1 grote ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 theelepel gedroogde tijm
– 1 eetlepel honing
– 1 eetlepel olijfolie
– 1 liter water
– 1 groente bouillon blokje
– peper en zout

Voor de topping
– 1 flesje kookroom
– 1 bakje bospaddestoelenmix of kastanjechampignons
– 1 teentje knoflook
– klontje boter
– peper en zout
– 1 zak pastinaakchips of 1 grote pastinaak

Bereiding
De dag van tevoren:
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd schil van de knolselderij af en snijd hem vervolgens in grove stukken. Snijd ook de pastinaken in grove stukken en leg deze samen met de knolselderij op een bakplaat met bakpapier. Verdeel hier de olie, honing, tijm, peper en zout over. Bak de groenten 45 minuten in de oven.

Maak vervolgens de pastinaakchips (als je deze zelf wilt maken). Schaaf de pastinaak op een mandoline in dunne plakken. Breng deze op smaak met wat zout en peper en bak de chips 10 minuten in de airfryer op 160 graden. Laat de pastinaakchips goed afkoelen en bewaar ze vervolgens in een afgesloten bakje.

Snipper een ui en snijd twee teentjes knoflook fijn. Verhit wat olie in een grote pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de geroosterde groenten en het water met het bouillonblokje toe. Laat de soep even koken, vijf minuten is voldoende omdat de groenten al gaar zijn. Giet het geheel dan in een blender en pureer de soep of gebruik hiervoor een staafmixer. Voeg eventueel wat extra water toe als de soep erg dik is. Proef de soep en breng hem als het nodig is nog wat verder op smaak met peper of zout. Bewaar de soep in de koelkast.

De dag zelf:
Snijd de champignons in parten en snipper het teentje knoflook. Bak deze in een klontje boter en breng het geheel op smaak met wat peper en zout.

Tijd om alles bij elkaar te brengen tot een lekker voorgerechtje. Verwarm de soep onder af en toe doorroeren. Giet de soep in glazen en leg hier wat champignons op. Top het af met de pastinaakchips, een scheutje kookroom en eventueel wat extra tijm.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply