Kerst

Anijs havermout met cranberry jam

Bij winterse smaken denk ik meteen aan kaneel, kruidnagel, cranberries en sinaasappel. Eigenlijk hoort er nog een winterse smaak in dit rijtje thuis, die ik regelmatig vergeet: anijs. Een glühwein is niet compleet zonder stukje steranijs en ook een cranberry jam wordt zo veel lekkerder met wat anijs erin. Tijd om een nieuw winters havermoutje aan mijn repetoire toe te voegen: anijs havermout met cranberry jam. 

Warme anijsmelk

De warme chocolademelk is niet aan te slepen bij mij op het moment. Maar sinds kort heb ik een nieuw drankje (her)ontdekt: warme anijsmelk. Ik herinner me dat mijn zusje dit vroeger wel eens dronk. Warme melk waarin anijspoeder is opgelost. Ik kocht laatst zo’n doosje anijspoeder en sindsdien ben ik verkocht. Ja, het bevat wat suiker, en ja, het is vrij zoet, maar het geeft mij ook een ultiem gevoel van comfort. En dat is precies wat ik wil met deze koude, donkere dagen.

Anijs havermout met cranberry jam

Voor dit havermoutje gebruikte ik de anijsstaafjes van De Ruyter, wat havermelk en natuurlijk havermout. Door de combinatie van anijs en de ietwat zoete havermelk krijg je een heerlijk zoet ontbijt. Dat combineert perfect met de wat zuurdere cranberry jam. Ook de cranberry jam maakte ik zelf. Dat is overigens helemaal niet moeilijk. Je zet een pannetje met cranberries op en voegt er allerlei lekkere smaakmakers aan toe zoals sinaasappelsap, een kaneelstokje, steranijs en wat kardemom peulen. Even laten doorkoken en there it is, je eigen zelfgemaakte cranberry jam. Die is heerlijk bij deze anijs havermout, maar hij doet het ook heel goed op een stapeltje vers gebakken pancakes of in een schaaltje yoghurt met granola. Mocht je nog op zoek zijn naar een leuk, persoonlijk kerstcadeautje, dan is zo’n potje homemade cranberry jam ook een super goed idee. Doe de jam in een leuk potje, hang er een labeltje aan en stop het in een pakketje met wat verse granola, luxe crackers en een lekker sapje.

anijs havermout anijs havermout

Wil je niks missen van de Gewoon Hanne Adventskalender? Volg me dan op Instagram, daar plaats ik elke dag een update met het recept van die dag. Heb jij een van de recepten uit de adventskalender gemaakt, laat het me dan weten en deel jouw creatie op Instagram met #gewoonhanneadventskalender en tag mij @gewoonhanne.nl in jouw foto.

Anijs havermout met cranberry jam

By Hanne Serves: 2
Prep Time: 20

Enigszins ouderwets zijn ze wel, die anijsstaafjes, maar in deze winterse anijs havermout met cranberry jam zijn ze heerlijk! Een zoet havermoutje met een friszure zelfgemaakte jam, heerlijk op een koude, donkere ochtend.

Ingredients

 • VOOR DE JAM
 • 1 bakje cranberries
 • Sap van 1 sinaasappel
 • 1 steranijs
 • 3 kardemom peulen
 • 1 kaneelstokje
 • 1 eetlepel vanille suiker
 • VOOR DE HAVERMOUT
 • 80 gram havermout
 • 400 milliliter (haver)melk
 • 1 staafje anijspoeder
 • 1 steranijs

Instructions

1

VOOR DE JAM

2

Doe de cranberries in een pannetje samen met een klein scheutje water, het sap van 1 sinaasappel, 1 steranijs, 1 kaneelstokje, 3 kardemom peulen en 1 eetlepel vanillesuiker.

3

Breng het geheel aan de kook en laat het geheel 15 minuten rustig pruttelen. Vergeet niet af en toe te roeren.

4

Haal het kaneelstokje, de steranijs en kardemom peulen uit de jam. Bewaar de cranberry jam in een leuk jampotje.

5

VOOR DE HAVERMOUT

6

Doe de havermelk, havermout, het anijspoeder en een steranijs in een pan.

7

Zet de pan op het vuur en breng deze aan de kook. Draai het vuur omlaag en laat de pap onder af en toe roeren enkele minuten rustig garen.

8

Verdeel de anijs havermout over twee kommetjes en serveer met de homemade cranberry jam.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply