Kerst

Kaneel pana cotta met stoofpeertjes en kaneel granola

Tijd om het easy X-Mas menu goed af te sluiten, maar niet te moeilijk natuurlijk! Ik denk dat dit nagerecht misschien wel het gemakkelijkste recept van het hele menu is. Net als de knolselderij-pastinaaksoep en de vis gratin met verse friet, kun je ook dit gerecht de dag van tevoren maken zodat je een heerlijk, stress-free kerstdiner hebt. 

Normaal gesproken heeft een pana cotta een basis van slagroom, suiker en gelatine. Nu leek dat me vrij heftig als afsluiting van mijn easy X-Mas menu, vooral na die gegratineerde vispotjes. Daarom verving ik een groot deel van de slagroom door milde yoghurt. Dat maakt de pana cotta lekker fris en licht.

De stoofpeertjes kun je natuurlijk zelf maken, maar dit is een easy X-Mas menu, dus die haal je gewoon lekker uit een pot. Dat spaart je wat tijd, die je lekker kunt steken in een homemade kaneel granola (oke, die mag je ook gewoon kopen, maar het is eigenlijk zó gemakkelijk dat ik hem gewoon zelf zou maken).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Kaneel pana cotta met stoofpeertjes en kaneel granola

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de pana cotta:
– 200 milliliter slagroom
– 300 gram milde halfvolle yoghurt
– 60 gram suiker
– 1 theelepel kaneel
– 4 blaadjes gelatine

Extra: 4 glazen potjes of glazen

Voor de stoofpeertjes laag: 
– 1 pot stoofpeertjes (ik gebruikte die van AH Feest)
– 100 milliliter stoofpeertjes sap
– 1 theelepel maizena

Voor de kaneel granola
– 4 eetlepels muesli
– 2 eetlepel gehakte noten
– 1 theelepel gesmolten kokosolie
– 1 theelepel agavesiroop of honing
– 1/2 theelepel kaneel

Bereiding

De dag van tevoren:
Week de gelatine in koud water. Verhit de slagroom in een pannetje samen met de suiker en kaneel. Knijp de blaadjes gelatine uit en los deze op in de slagroom. Voeg de milde yoghurt toe en roer het mengsel goed door elkaar. Verdeel het mengsel over vier glazen potjes of glazen en zet het in de koelkast.

Snijd de stoofpeertjes in blokjes en doe ze samen met 100 milliliter van het stoofpeertjes vocht in een pannetje. Verwarm de peertjes enkele minuten. Meng de maïzena met 1 theelepel koud water en roer dit tot een glad papje. Voeg dit papje toe aan het pannetje met stoofpeertjes. Roer nog een keer goed om alle maïzena te verdelen en laat het mengsel nog enkele minuten op het vuur staan om in te dikken. Laat het vervolgens volledig afkoelen en verdeel het dan over de 4 pana cotta’s. Dek de potjes of glazen af en bewaar ze in de koelkast.

Maak ook alvast de granola. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng alle ingrediënten voor de granola en verdeel deze over de bakplaat. Bak de granola 5 á 6 minuten. Laat de granola vervolgens afkoelen en bewaar deze in een afgesloten bakje.

De dag zelf:
Eigenlijk hoeft er niks meer te gebeuren. Serveer de pana cotta in de potjes of schaaltjes en garneer ze met wat homemade granola.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply