Kerst

Truffelrisotto balletjes

Aranchini… Dat klinkt gewoon lekker toch? Eigenlijk is het de Italiaanse variant op de bitterbal. In plaats van restjes vlees worden er in truffelrisotto balletjes restjes risotto verwerkt.  Deze Italiaanse ‘bitterbal’ is de perfecte aanvulling op jouw borrelplank of hapjes tafel, maar is ook erg leuk om te serveren als klein voorgerechtje tijdens het kerstdiner. 

Truffel risotto

Voor deze aranchini gebruikte ik truffelrisotto. Zo’n luxe ingrediënt werkt wel feestvreugde verhogend toch? Voor die truffelrisotto hoeft je echt geen peperdure truffels in te slaan bij de traiteur, in de supermarkt vindt je rond kerst altijd van die zakjes met een basis voor truffelrisotto. Ik gebruikte deze van Oil & Vinegar.  Daarnaast voegde ik wat truffel carpaccio toe, flinterdunne schijfjes truffel. Ook die vond ik bij de Oil & Vinegar. Mocht je al die truffeltoestanden nu te veel gedoe vinden, dan kun je ook gewoon je favoriete risotto recept gebruiken voor deze truffel risotto balletjes.

Haver paneermeel

Zoals je misschien al kon raden, gebruikte ik voor het paneren van de risottoballetjes havermout in plaats van paneermeel. Niet dat je geen paneermeel kan of mag gebruiken, maar ik vind het een leuke twist. Havermout is wat grover dan paneermeel waardoor je een net iets krokanter korstje krijgt. Zeker de moeite waard om het eens te proberen dus!

Truffelrisotto balletjes

Truffelrisotto balletjes

Meer recepten voor de kerstborrel of -diner? Kijk ook eens naar deze gevulde avocado’s, homemade noten- en vruchtencrackersdadels met cashew cream, mini bieten geitenkaas cheesecakes en chai latte affogato.


Truffelrisotto balletjes

Ingrediënten (voor 8 tot 10 balletjes)

– 250 gram truffel risotto (bijvoorbeeld deze of deze)
– 6 plakjes truffel carpaccio, optioneel (bijvoorbeeld deze)
– 1 bol mozarella
– 2 eieren
– (haver)meel
– havermout
– (zonnebloem) olie om in te bakken
– ter garnering (optioneel): olijven en peterselie

Bereiding

Maak de risotto klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg eventueel wat stukjes truffel carpaccio toe aan de risotto.  Zet de risotto vervolgens een nacht in de koelkast. Hierdoor wordt de risotto steviger waardoor je gemakkelijker balletjes kunt vormen.

Snijd de mozzarella in stukjes van ongeveer 0,5 tot 1 centimeter. Neem een handje risotto en vorm hier een balletje van. Druk een stukje mozzarella in het risottoballetje en sluit de opening. Herhaal dit tot alle risotto op is.

Verhit nu de olie in een pan tot ongeveer 180 graden. Test met een thermometer of de olie warm genoeg is of gooi voorzichtig een stukje brood in de olie. Als dit direct gaat bubbelen en het brood bruin kleurt is de olie warm.

Maak vervolgens je ‘paneer straatje’. Neem drie kommen. Vul 1 kom met een flinke bodem (haver)meel, 1 met een bodem havermout en kluts in de derde kom de eieren. Haal de balletjes eerst door het meel, vervolgens door het ei en tot slot door de havermout. Leg de balletjes voorzichtig in de hete olie en frituur ze 5 tot 8 minuten tot de balletjes mooi goudbruin kleuren.

Serveer de truffelrisotto balletjes warm met een prikker met een olijf.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply