Kerst

Gevulde avocado’s met sriracha ‘kaviaar’

Sinterklaas is ruimschoots het land in, dus het is tijd om ongegeneerd kerstliedjes te zingen, kersttruien te breien en om na te gaan denken over het kerstdiner. Om je daarbij te helpen (bij dat laatste puntje dan he) ga ik je de komende twee weken overspoelen met lekkere kersthapjes. We beginnen vandaag met deze gevulde avocado’s met sriracha kaviaar. 

Kersthapjes

Ik houd van alles wat met kerst te maken heeft, maar het hele formele gedeelte met hakken, jurken en nagellak mag me gestolen worden. Kerst betekent voor mij vooral gezelligheid en daar horen rendier pantoffels, kaarsjes, foute kersttruien en Mariah Carey bij. Urenlange kerstdiners met tien gangen vervang ik liever door gezellig met z’n allen op de bank hangen met wat lekkere hapjes. Daarom dit jaar geen compleet kerstdiner op mijn blog, maar een hele verzameling aan lekkere hapjes.

Sriracha kaviaar

We beginnen vandaag met gevulde avocado’s met sriracha kaviaar. Dat klinkt behoorlijk fancy en ingewikkeld, maar het valt allemaal best wel mee. De sriracha kaviaar maak je door wat agar agar (een natuurlijk geleermiddel op basis van algen) op te lossen in de sriracha. Vervolgens druppel je heel voorzichtig druppeltjes van het mengsel in ijskoude olie. Door de agar agar zullen de druppels meteen stollen tot gelei achtige balletjes. Super leuk toch!? Een beetje moleculair koken in je eigen keuken! Daarmee ga je sowieso wat ‘oeehhsss’ en ‘aaaahhhhss’ krijgen.

Gevulde avocado's met sriracha kaviaar

Gevulde avocado's met sriracha kaviaar

Meer recepten voor de kerstborrel of -diner? Kijk ook eens naar deze truffel risotto balletjeshomemade noten- en vruchtencrackersdadels met cashew cream, mini bieten geitenkaas cheesecakes en chai latte affogato.


Gevulde avocado’s met sriracha kaviaar

Ingrediënten (voor 4 gevulde avocado’s)

– 2 avocado’s
– 1/2 omkommer
– 1 mango
– 50 gram edamame (soja boontjes)
– 2 radijsjes
– 4 theelepels mayonaise
– ter garnering (optioneel): peterselie

Sriracha kaviaar

– 50 gram sriracha
– 100 gram water
– 1 gram agar agar
– bakje ijskoude olie (zet de olie een kwartier tot half uur in de diepvries)
– bakje water
– een zeefje

Bereiding

Maak eerst de sriracha kaviaar (deze kun je ook prima de dag van tevoren maken). Meng de sriracha met het water en verhit dit in een pannetje. Voeg de agar agar toe en verwarm deze 3 minuten mee. Haal de koude olie uit de vriezer. Druppel met een lepel kleine druppels in de koude olie. Maak net zoveel druppels tot de bodem van het bakje bedekt is met ‘kaviaar’. Giet de olie dan door een zeef. Vang de olie op voor een volgende ronden en laat de ‘kaviaar’ in de zeef vallen. Doe de sriracha kaviaar in de bak met water en herhaal de stappen om nog meer kaviaar te maken.

Snijd de komkommer en mango in kleine blokjes. Snijd de radijsjes in flinterdunne plakjes. Halveer de avocado’s en verwijder de pit. Grill de avocado helften kort in een hete grillpan tot er mooie grillstrepen op het vruchtvlees staan. Bestrijk de avocado’s met een laagje mayonaise. Leg vervolgens het komkommer-mango mengsel op de avocado’s. Garneer met de radijsjes, edamame en eventueel wat peterselie. Verdeel tot slot wat sriracha kaviaar over de avocado’s.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply