Kerst

Dadels met cranberry cashew cream

Vroeger, oke, tot vorige maand, was ik gek op dadels gevuld met roomkaas en omwikkeld met spek. Eerlijk gezegd vind ik dat nog steeds super lekker, maar sinds ik besloten heb geen vlees meer te eten is dat geen optie meer. Voor mijn kerstborrel zocht ik dus naar een vegetarisch alternatief. Het liefste een vegan alternatief, omdat een vriendin die langskwam graag zo min mogelijk dierlijke producten eet. Deze dadels met cranberry cashew cream zijn het perfecte alternatief. 

Cashew cream

Cashew cream is, je raad het al, ‘room’ gemaakt van cashewnoten. Wanneer je cashewnoten een nacht weekt in een bakje water worden ze zacht. Als je deze vervolgens in een keukenmachine of blender mixt krijg je een zachte, romige massa. Daarmee kun je bijvoorbeeld een vegan cheesecake maken of je kunt het gebruiken voor een plantaardig alternatief op room.

Dadels met cranberry cashew cream

De cashew cream is van zichzelf vrij zacht van smaak. Op zich is dat niet heel erg, want de dadels zijn al erg zoet. Toch vind ik het lekker om er een zure tegenhanger aan toe te voegen. Daarom gebruikte ik het cranberries. Die passen ook perfect bij deze kerstige taferelen toch? Voor wat extra crunch garneerde ik de dadels met cranberry cashew cream ook nog met wat walnoten. Een perfect klein borrolhapje of lekkere aanvulling op een kaasplank.

Dadels met cranberry cashew cream

Dadels met cranberry cashew cream

Meer recepten voor de kerstborrel? Kijk ook eens naar deze truffel risotto balletjesgevulde avocado’smini bieten geitenkaas cheesecakes en chai latte affogato.


Dadels met cranberry cashew cream

Ingrediënten (voor een stuk of 15 dadels)

– 60 gram cashew noten
– 1 el walnootolie
– rasp van de schil van 1/2 sinaasappel
– 2 eetlepels cranberries
– 15 medjoul dadels (deze zijn extra groot en lekker zacht en zoet)
– 15 walnoten

Bereiding

Week de cashewnoten een nacht in een bakje water. Giet het water de volgende dag af en doe ze in een blender of keukenmachine. Voeg de walnootolie, 1 eetlepel cranberries en de rasp van de schil van 1/2 sinaasappel toe. Blend de cashewnoten tot een smeuïge massa. Als het geheel te droog is, voeg dan geleidelijk een beetje water toe.

Haal de cashewroom uit de blender of keukenmachine en roer de overgebleven eetlepel cranberries er doorheen.

Snijd de medjoul dadels open en haal de pit eruit. Vul de dadels met de cashew cream. Garneer met de walnoten.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply