Kerst

Gingerbread pancakes

Ook in December is het natuurlijk Pancake Sunday. Dus een echt winters pannenkoeken recept mocht niet ontbreken deze maand. Daarom maakte ik gingerbread pancakes. Oftewel, een stapel pancakes in de smaken van gingerbread cookies. Zo wil je toch elke winterse dag beginnen?

Gingerbread cookies

In Nederland stoppen we ons in December vol met kruidnoten, gevulde speculaas en pepernoten. In Amerika doen ze dat met gingerbread cookies. Van gingerbread mannetjes tot de mooiste gingerbread huisjes. Maar wat zijn dat nou eigenlijk, gingerbread cookies? In eerste instantie denk je misschien dat het gewoon een variant op gemberkoek of peperkoek is, maar dat is niet het geval. Gingerbread cookies bevatten veel meer gember en worden vaak gemaakt met ‘molasses’. Molasses kennen we in Nederland niet. Het is een soort stroop gemaakt van het sap van suikerriet. In de gemiddelde Nederlandse supermarkt kun je dat niet vinden, maar soms heb je geluk als je goed zoekt in de plaatselijke toko. Zelf vervang ik molasses altijd door appelstroop. Dat heeft een iets andere smaak, maar qua textuur komt het aardig in de buurt. Mocht je nu spontaan zin hebben om gingerbread koekjes te bakken? Dan kun je hier een lekker recept van Uitpaulineskeuken vinden.

Gingerbread pancakes

Maar het ging eigenlijk niet om koekjes, maar om pancakes. Dus ik nam de kenmerkende ingrediƫnten van gingerbread cookies en mengde deze door mijn pannenkoekenbeslag. De basis van het beslag bestaat uit ei, havermeel en havermelk. Daar voegde ik appelstroop, koekkruiden en verse gember aan toe. Vervolgens kun je jouw stapel gingerbread pancakes natuurlijk zo feestelijk maken als je zelf wilt. Garneer ze met slagroom, kwark, vers rood fruit, chocolade of cranberry jam. Met dit recept bak je een stapel die genoeg is voor twee personen, maar ik zal het niet verder vertellen als je de stapel in je eentje wegwerkt.

gingerbread pancakes

Gingerbread pancakes

By Hanne Serves: 2
Prep Time: 20

Ook in December is het natuurlijk Pancake Sunday. Dus een echt winters pannenkoeken recept mocht niet ontbreken deze maand. Daarom maakte ik gingerbread pancakes. Oftewel, een stapel pancakes in de smaken van gingerbread cookies. Zo wil je toch elke winterse dag beginnen?

Ingredients

  • 1 ei
  • 100 gram havermeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 125 milliliter havermelk
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 1,5 theelepel koekkruiden
  • 2 centimeter gember, geraspt
  • Snufje zout
  • Boter of olie om in te bakken
  • Toppings naar keuze, zoals: slagroom en rood fruit

Instructions

1

Kluts het ei samen met de melk en appelstroop. Meng hier het havermeel, bakpoeder, koekkruiden, gember en een snufje zout doorheen. Mix tot een glad beslag.

2

Verhit wat boter of olie in een pan en bak hierin de pancakes enkele minuten aan beide zijden.

3

Stapel de pancakes op en garneer ze met wat slagroom en vers rood fruit.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply