Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet

Salted caramel banana ijstaart

Cake for breakfast, because it’s my birthday! Vandaag word ik 25, dus dat lijkt me voldoende reden om flink uit te pakken. Ik maakte een salted caramel banana ijstaart. Een hele mond (en buik) vol!

Salted caramel banana ijstaart

Deze taart bestaan uit 3 delen: een bananencake, een laag salted caramel ijs en een laag slagroom met allerlei soorten fruit. Voor de bananencake gebruikte ik mijn all time favorite bananabread recept, je kunt het hier terugvinden. Voor de ijslaag koos ik het Salted Caramel ijs van Oppo. Omdat er ijs in deze taart zit, kun je de taart het beste pas in elkaar zetten net voordat je verjaardagsvisite langskomt. De cake kun je alvast bakken en doormidden snijden. Ook de bovenkant van de taart kun je al mooi versieren met slagroom en fruit. Bewaar deze taart in de koelkast. Net voordat je de taart wilt serveren leg je de plak ijs tussen de taart.

Vers fruit

Ik ben gek op taarten met fruit. Chocolade taarten met rood fruit, vruchten vlaaien of monchou taart met kersen. Mijn verjaardagstaart moest dus ook fruit bevatten. Tijdens mijn wekelijkse boodschappen rondje door de AH XL kwam ik allemaal mooie fruitsoorten tegen: passievrucht, physalis, dragenfruit en rode bessen. Ik vond zelfs wat eetbare bloemen! Tja, als je met je verjaardag niet uit mag pakken, wanneer dan wel… Dus ik nam al het fruit mee en maakte er een plaatje van. Bijna zonde om op te eten, gelukkig had mijn visite daar helemaal geen moeite mee.

Salted caramel banana ijstaart

Salted caramel banana ijstaart

Salted caramel banana ijstaart

Ingredi├źnten (voor een taartje van ongeveer 23 centimeter doorsnede)

Voor de bananencake

– 3 rijpe bananen
– 3 eieren
– 150 gram havermeel
– 1 theelepel baking soda
– 1 eetlepel appelcider azijn of citroensap
– 1 zakje vanille suiker
– een handje gemengde noten

Voor de vulling

– 1 pot Oppo salted caramel ijs

Voor de topping

– 250 milliliter slagroom
– 1 zakje vanille suiker
– vers fruit naar keuze

Extra: springvorm van ongeveer 23 centimeter

Bereiding

Een paar uur van tevoren: Bekleed de springvorm met bakpapier. Schep het ijs uit de bak en verdeel dit over de bodem van de springvorm. Zet de springvorm in de vriezer en laat het ijs in de vorm bevriezen.

Na een paar uur: Verwarm de oven voor op 175 graden. Haal het ijs uit de vorm en leg de schijf ijs op een bord terug in de vriezer. Bekleed de bakvorm opnieuw met bakpapier.

Doe de bananen en eieren in een blender of keukenmachine en mix deze tot een gladde puree. Heb je geen blender, dan kun je de bananen ook met een vork prakken en de eieren er door klutsen.

Meng het havermeel en bakpoeder in een kom. Voeg hier de bananenpuree aan toe en meng alles goed door elkaar. Meng de gehakte noten er doorheen.

Nu komt de truc om het bananabread luchtig te maken. Strooi de baking soda over het beslag en giet hier de appelcider azijn overheen. Dit gaat schuimen doordat de baking soda reageert op het zuur uit de azijn. Roer het schuim door het cakebeslag en verdeel het vervolgens over het cakeblik.

Bak de cake 45 minuten. De cake is gaar wanneer je er een sat├ęprikker in kunt steken en deze er schoon, dus zonder cakeresten of ongaar beslag, weer uit komt.

Laat de bananencake afkoelen en snijd hem dan doormidden. Klop de slagroom stijf en verdeel deze over de bovenste helft van de cake. Leg de plak ijs op de onderste helft. Leg de bovenste helft op de onderste helft en garneer de bovenkant van de taart met vers fruit.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply