Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet

Chocolate chips taart

Ja je leest het goed, geen typefout, dit is een chocolate chipS taart, geen chocolate chip taart. Ik ging de uitdaging van Nestlé aan om een vervanger te bedenken voor de iconische kitkat-smartietaart. En als ik zo kijk naar deze foto, dan denk ik dat ik mag concluderen ‘challenge completed’! Benieuwd hoe ik op deze vreemde combinatie kwam of wil je zelf ook eens zo’n taart mét chips maken? Lees dan snel verder. 

Chocolate chips taart, hoe kom je erbij? Nou simpel. Ik kreeg van Nestlé een pakket vol chocolade thuisgestuurd met de uitdaging daar twee lekkere recepten mee te maken. Mijn eerste recept kon je woensdag al zien, dat waren deze Bros bonbons. Tijd voor recept twee, maar wat maak je dan? Wat kan die iconische kitkat-smartiestaart vervangen? Toen ik een doosje ‘chocolait chips’ (een soort knapperige koekstukjes omhuld met chocolade) in de box zag liggen kreeg ik een idee: een taart met chips. Kijk ik ben een groot fan van zout. I know, het is heel slecht voor je, maar als je dan toch al zondigt, gooi dan gewoon nog wat zout op je chocolade, daar wordt het echt tien keer beter van. Chips is natuurlijk ook zout, dus waarom die knapperige, zoute chips niet combineren met chocolade? Het idee voor de Chocolate Chips Taart was geboren.

chocolate-chips-taart-2

Wat zit er nu allemaal in deze taart? Nou, let op: een bodem gemaakt van Kitkat repen, chips en boter. Daarin een karamel crème vulling van suiker, boter en gecondenseerde melk. On top een ganache van pure chocolade en om het af te maken natuurlijk een berg toppings: Nestlé chocolait chips, Rolo’s en, hoe kon het ook anders, chips! Ik zou nu kunnen uitrekenen hoeveel calorieën en suiker er in deze taart zitten, dat heb ik op school geleerd, maar laat ik dat vooral niet doen. Soms kan een beetje onwetendheid geen kwaad.


Chocolat chips taart

Ingrediënten (voor een taartvorm van ongeveer 24 centimeter)

Voor de bodem:
– 4 repen Kitkat
– 3 handjes naturel chips
– 4 eetlepels bloem
– 80 gram boter

Voor de karamel crème (Recept: Laura’s Bakery):
– 1 blikje gecondenseerde melk van Friese Vlag
– 60 gram boter
– 4 eetlepels donkere basterdsuiker

Voor de ganache (Recept: Uitpaulineskeuken):
– 300 gram pure chocolade
– 30o milliliter slagroom

Topping (hiermee mag je helemaal los gaan, maar dit gebruikte ik):
– Rolo’s
– Chocolait chips
– naturel chips

Extra:
– een blender of keukenmachine
– een taartvorm van ongeveer 24 centimeter
– bakpapier
– blindbakvulling (je kunt speciale blindbak korrels gebruiken, maar je kunt ook gedroogde bonen of maccaroni gebruiken)

Bereiding

Bodem:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Maal de Kitkat repen fijn met de blender of keukenmachine.
3. Voeg de bloem toe aan de fijngemalen Kitkatrepen en verkruimel de chips erdoor.
4. Smelt de boter in de magnetron en voeg deze toe. Roer alles goed door tot een plakkerige deegbal.
4. Druk de deegbal plat met je vinger en duw hem tegen de randen van de taartvorm omhoog zodat de taartvorm helemaal bedekt is met het deegmengsel.
5. Leg een stuk bakpapier op het deeg en gooi hier de blindbakvulling in. Deze voorkomt dat de randen van je korst in de oven naar beneden zakken. Er zijn speciale blindbak korrels te koop, maar je kunt ook gewoon wat oude gedroogde bonen of maccaroni gebruiken.
6. Bak de bodem 15 minuten op 200 graden. De korst is nog vrij zacht als deze uit de oven komt, maar wanneer hij afkoelt wordt hij harder. De boter en chocolade stollen dan namelijk.
7. Laat de bodem goed afkoelen.

Karamel crème:
1. Smelt de boter in een pannetje en voeg wanneer deze gesmolten is de suiker toe. Roer dit goed door elkaar.
2. Giet de gecondenseerde melk erbij en roer met een garde tot het mengsel een egale kleur heeft.
3. Roer tot het mengsel begint te koken en in begint te dikken. Blijf roeren tot het mengsel wat dik en lobbig is. Het moet een beetje de dikte van yoghurt krijgen. Wanneer de karamelvulling afkoelt wordt hij vanzelf wat dikker.
4. Giet de vulling in de afgekoelde bodem en laat hem afkoelen.

Chocolade ganache:
1. Breng de slagroom al roerend aan de kook.
2. Snijd ondertussen de chocolade in stukjes, hierdoor smelt deze gemakkelijker in de warme slagroom.
3. Haal de slagroom van het vuur als deze begint te koken. Voeg de chocolade toe en laat dit 1 minuutje staan zodat de chocolade al wat kan smelten.
4. Roer nu net zo lang tot de chocolade helemaal gesmolten is en goed gemengd is met de slagroom.
5. Giet de ganache over de karamellaag.
6. Garneer de taart met de toppings. Doe dit nu de ganache laag nog zacht is, zo blijven de toppings aan de taart vastplakken.

Als je echt niet kunt wachten kun je de taart nu meteen opeten, maar als je hem even op laat stijven in de koelkast worden de ganache en karamellagen hard en kun je de taart gemakkelijker snijden.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply