Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet/ Kerst

Vegan witte chocolade cranberry taart

It’s beginning to look a lot like christmas…. En wat is er nou meer kerstig dan cranberries? Juist! Een vegan witte chocolade cranberry taart! 

Vegan witte chocolade cranberry taart

Elk excuus voor taart is er eentje, dus toen ik prachtige cranberries in de winkel zag liggen vond ik dat een mooie aanleiding om een taartje te bakken. Cranberries hebben van zichzelf een vrij zure smaak, maar wanneer je dit combineert met iets zoets zoals witte chocolade krijg je een heerlijke balans tussen zoet en zuur. Ik gebruikte in dit recept plantaardige witte chocolade, die is te koop in grotere supermarkten of bij de Ekoplaza. Dat maakt deze taart helemaal vegan!

Kruidengranola Meesters van De Halm

Voor de bodem van de taart gebruikte ik de amandel-rozemarijn granola van Meesters van De Halm. Dat is een van de twee nieuwe smaken. Naast de amandel-rozemarijn, hebben ze ook een basilicum-aardbei-chocolade variant. En, ik ben fan! De granola’s zijn lekker knapperig en de smaak is verrassend lekker. Vooral de amandel-rozemarijn is mijn nieuwe favoriet! Je vindt deze granola’s bij de Ekoplaza, maar je kunt ze ook bestellen in de webshop van De Halm.

witte chocolade cranberry taart

witte chocolade cranberry taart

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @gewoonhanne. Smakelijk eten!


Vegan witte chocolade cranberry taart

Ingrediënten

Voor de bodem

– 200 gram amandel rozemarijn granola van Meesters van De Halm + extra voor de topping
– 5 eetlepels kokosolie
– 2 eetlepels agave- of ahornsiroop

Voor de vulling

– 250 gram verse cranberries
– 50 gram water
– 1 zakje vanille suiker
– 1 steranijs (optioneel)
– 1 kaneelstokje (optioneel)
– 2 eetlepels chiazaad
– 160 gram (plantaardige) witte chocolade
– 100 gram gecondenseerde kokosmelk

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maal de granola met een blender of keukenmachine tot een grof kruim. Voeg hier gesmolten kokosolie en de siroop aan toe. Vet een taartvorm in en maak van het granolamengsel een bodem. Druk de bodem stevig aan, bijvoorbeeld met de achterkant van een lepel of de onderkant van een glas. Bak de bodem 8 minuten op 180 graden.

Maak ondertussen de cranberry vulling. Verwarm de cranberries samen met het water, de vanille suiker en eventueel een kaneelstokje en steranijs. Verwarm het geheel 10 minuten en prak de cranberries dan fijn met een vork. Haal de pan van het vuur en voeg het chiazaad toe. Laat het mengsel even staan.

Verwarm de gecondenseerde melk in een pannetje. Snijd de chocolade in stukjes en smelt deze in de gecondenseerde melk. Roer tot alle chocolade gesmolten is.

Verdeel de cranberry compote over de taartbodem. Giet hier de witte chocolade topping overheen. Tip: als de witte chocolade topping te hard geworden is, verwarm hem dan weer eventjes, dan wordt hij weer wat vloeibaarder.

Garneer je taart met wat extra granola en eventueel wat cranberries en takjes rozemarijn.

 

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Meesters van De Halm. Lees hier mijn disclaimer over samenwerkingen. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply