Kerst

Vegan coquilles met pastinaakpuree

Ken je de koningsoesterzwam al? Deze grote paddenstoel vond ik deze maand opeens in de supermarkt. Het is een paddenstoel met een klein hoedje en dikke steel. Die dikke steel kun je in plakken snijden en dan heb je precies de vorm van coquilles. Dat inspireerde me om aan de slag te gaan met een plantaardig kerst voorgerechtje: Vegan coquilles met pastinaakpuree.

Vegan coquilles

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik nooit zo’n groot fan ben geweest van coquilles, maar ze zien er altijd zo lekker kerstig uit. Toen ik dus laatst op Pinterest zag dat je van koningsoesterzwammen een soort van vegan coquilles kunt maken werd ik erg nieuwsgierig. Het idee is dat je het voetje in stukken van 2 à 3 centimeter snijdt. Die marineer je vervolgens in een lekkere, hartige bouillon en bak je in lekker veel (plantaardige) boter tot ze goudbruin zijn. Bij die heerlijk coquilles maakte ik een romige pastinaakpuree.

vegan coquilles vegan coquilles

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @gewoonhanne. Smakelijk eten!


Vegan coquilles met pastinaak puree

Ingrediënten (voor 2 personen)

Voor de vegan coquilles

– 4 koningsoesterzwam paddenstoelen
– 300 milliliter water
– 1 nori vel
– 1 eetlepel miso pasta
– 2 teentjes knoflook
– 50 gram plantaardige boter
– 2 eetlepels kappertjes

Voor de pastinaak puree

– 2 pastinaken
– 2 kruimige aardappels
– 1 klontje plantaardige boter
– 100 milliliter plantaardige melk
– Zout en peper naar smaak
– Ter garnering: waterkers en zwarte peper

Bereiding

Verwarm 300 milliliter water in een pannetje. Scheur het nori vel en snijd de knoflook in plakjes. Doe de nori, knoflook en misopasta in de pan.

Snijd dikke plakken van de stelen van de koningsoesterzwammen, dit worden de vegan coquilles. Snijd de restjes paddenstoel die je overhoudt in plakjes en voeg deze toe aan de pan met water.

Laat de pan water op een laag vuurtje 15 minuten staan. Zo krijg je een lekkere bouillon. Haal de pan van het vuur en leg hierin alle vegan coquilles. Laat ze 20 minuten weken zodat ze alle smaken van de bouillon opnemen.

Ondertussen kun je verder aan de slag met de pastinaakpuree. Schil de pastinaken en aardappels en snijd ze in blokjes. Kook de pastinaken en aardappelen in 20 tot 30 minuten gaar. Voeg de boter en plantaardige melk toe en stamp tot een puree. Wil je een extra gladde puree? Druk de puree dan door een zeef.

Haal de coquilles uit de bouillon. Verhit de boter in een pan en leg hier de coquilles in. Bak de coquilles goudbruin. Draai ze vervolgens om en bak ze goudbruin aan de andere kant. Voeg een scheutje van de bouillon en de kappertjes toe om een heerlijke jus te maken.

Verdeel de puree over twee borden. Leg hier de coquilles op. Garneer eventueel met wat waterkers of andere groene kruiden naar keuze.

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Harmen
  december 23, 2023 at 9:08 am

  Is het erg om de coquilles langer dan 20 minuten te laten trekken in de buillion?

  Mvg, harmen

  • Reply
   Hanne
   december 23, 2023 at 9:33 am

   Hallo Harmen, nee hoor, dat is niet erg. Ik denk dat de smaak daar alleen maar lekkerder van wordt. Ik zou het ook geen uren laten staan, dan wordt het geheel misschien iets te zacht, maar een uurtje tot 2 uur moet kunnen.

  Leave a Reply