Overige

Mijn vijf favoriete ingrediënten

Afgelopen week zag ik een leuke video van mijn keukenheldin Pauline van uitpaulineskeuken. In de video liet zij haar vijf favoriete ingrediënten in de keuken zien. Haar top vijf: fetakaas, zoete aardappel, chipotle, citroen en filodeeg. Ik trok mijn keukenkastjes vandaag open en stelde mijn eigen top vijf samen. 

En dit is hem dan, mijn top vijf:

top 5 ingrediënten 1.jpg

Havermout

Met stip op nummer 1 staat natuurlijk havermout, hoe kon het ook anders? Een ochtend zonder havermout is voor mij echt niet compleet. Als ik ’s morgens vroeg de deur uit moet, maak ik de avond van tevoren alvast een potje overnight oats. Maar het liefste heb ik een vers, warm bakje havermout. Langzaam gegaard in een pannetje met wat fruit. Echt waar, daar mag je me ’s nachts voor wakker maken. Maar je kunt veel meer met havermout dan alleen pap maken. Ik gebruik het vaak in gezonde baksels, zoals bananabread. En als je echt in een avontuurlijke bui bent kun je er zelfs je kip in paneren voor een lekker krokant korstje. Kortom, goedkoop, gezond, lekker en veelzijdig. Een terechte nummer 1.

Kaneel

Ik lustte tot twee jaar geleden geen kaneel! Kun je het je voorstellen? Geen appeltaart of appelflappen voor mij. Gelukkig ben ik nu helemaal om en heeft kaneel een mooie tweede plek in mijn top vijf bemachtigd. Ik gebruik het in mijn havermoutje, als garnering voor een appel, in baksels, maar ik gooi het ook wel eens door een hartig stoofgerecht. Erg lekker.

Gerookte paprikapoeder

Alleen die geur al, man wat is dat lekker. In elk Mexicaans getint gerecht gooi ik een lepel gerookt paprikapoeder. Hiermee geef je bijvoorbeeld je vega-maaltijd een lekkere rooksmaak waardoor je het vlees helemaal niet mist. Met gerookt paprikapoeder kun je trouwens ook een heerlijke hamburgersaus maken. Gewoon wat mayonaise mengen met wat yoghurt, peper en een lepeltje gerookte paprikapoeder. Jummmm! Ik koop dit trouwens altijd bij een kraampje op de weekmarkt, maar je kunt het tegenwoordig ook gewoon in de supermarkt vinden.

Kikkererwten

Kikkererwten zijn by far mijn favoriete peulvruchten. Vooral omdat ze zo lekker veelzijdig zijn. De kikkererwten op de foto zijn gedroogde kikkererwten. Deze gebruik ik vaak voor falafel. Ze zijn net iets droger dan de kikkererwten uit een pot of blik, waardoor je lekker stevige falafels krijgt. Kikkererwten uit blik of pot vind ik super handig om een snelle hummus mee te maken of om lekker te roosteren in de oven. Tip, kijk bij de supermarkt eens in het schap met Turkse/Marokkaanse producten. Daar staan vaak grote potten kikkererwten, deze zijn een stuk goedkoper dan de blikjes van bijvoorbeeld Bonduelle en de kikkererwten zijn lekker groot en zacht. Ideaal voor hummus.

Couscous

Het laatste ingrediënt in mijn top vijf is couscous. Het heeft deze plek met name te danken aan het gemak. Als ik geen zin hem om een kwartier te wachten tot de rijst of pasta gegaard is, kies ik voor couscous. Gewoon even overgieten met kokend water, afdekken en een paar minuutjes laten stomen. Ik vind het zowel warm met een mooi stoofpotje, als koud in een salade lekker. De laatste tijd haal ik mijn couscous bij de Action. Daar verkopen ze namelijk volkoren couscous en die is ook nog eens lekker goedkoop.

Dat was mijn top vijf. Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd naar jullie top vijf favoriete keukeningrediënten. Let me know!

 

You Might Also Like

No Comments

 • Reply
  Demi | StudioKOOK
  november 28, 2016 at 10:52 am

  Havermout, dat kan ook niet anders 😉 Ik verwerk het ook graag in gerechten. Verder ben ik ook echt dol op kikkererwten en specerijen. Ik zou nog toevoegen: rozemarijn en rode peper.

  • Reply
   misshavermout
   november 28, 2016 at 11:40 am

   Leuk! Rozemarijn vind ik een prima toevoeging! Dat gebruik ik ook erg graag. Peper moet ik erg aan wennen, ik ben totaal niet gewend om pittig te eten en vind iets al snel te scherp.

  Leave a Reply