Overige

Recept: Linzen-boerenkoolstoofpotje met bulgur

Afgelopen maandag was het Nationale Boerenkooldag. Zoals je hier kan lezen kocht ik een grote bos boerenkool in om deze dag te vieren. Het plan was om daar boerenkoolstamp van te maken, maar na drie borden boerenkoolstamp, twee omeletten met boerenkool en twee boerenkoolsmoothies was de boerenkool nog niet op. Daarom besloot ik van alles bij elkaar te gooien om de laatste restjes boerenkool toch op te maken. Het resultaat was een verrassend lekker stoofpotje. Zo lekker zelfs dat het een plekje op mijn blog verdient.

Ik moet toegeven, nu ik de foto’s zo terugzie, ziet dit er niet echt heel aantrekkelijk uit. Maar ja, probeer maar eens een ‘mouthwatering’ foto te maken van een bordje boerenkool, dat is nog niet zo gemakkelijk. Lekker is dit stoofpotje zeker wel. En gemakkelijk trouwens ook. Omdat je linzen uit blik gebruikt hoeft het stoofpotje geen uren te pruttelen. Binnen een half uurtje kun je aanschuiven.

Boerenkoolstoofpotje 1.jpg

Ik maakte dit boerenkoolstoofpotje met bulgur, maar je zou ook zilvervliesrijst of couscous kunnen gebruiken. Pas de kooktijd dan wel aan aan de kooktijd die op de verpakking staat. Ook lekker, laat de bulgur weg en vervang deze eens voor een flatbread, wrap of pitabroodje, dan kun je lekker soppen.


Linzen-boerenkoolstoofpotje met bulgur

Ingrediënten (voor 2 personen):
– 300 gram boerenkool (voorgesneden of zelf fijn gesneden)
– 1 blik linzen (400 gram, 240 gram uitlekgewicht)
– 1 ui
– 1 teen knoflook
– 100 gram bulgur
– 1/2 liter bouillon (ik gebruikte kippenbouillon, maar je kunt ook groentebouillon gebruiken voor een vega variant)
– 1 theelepel curry madras poeder
– 1 eetlepel olie

Bereiding:
1. Snijd de ui in halve ringen en snijd de knoflook fijn.
2. Verhit een eetlepel olie in een grote pan en fruit hierin de ui. Voeg ook de knoflook toe en bak deze even mee.
3. Voeg de boerenkool toe en bak deze 3 tot 5 minuten met de ui.
4. Schep de ui en boerenkool uit de pan en doe ze even in een aparte bak.
5. Doe nu de linzen, bulgur en bouillon in de pan. Voeg ook het curry poeder toe en laat dit geheel 10 minuutjes pruttelen met de deksel op de pan. Kijk tussendoor even of er nog voldoende vocht in de pan zit. Als er te veel van de bouillon verdampt is voeg dan een scheutje extra water toe. Roer ook zo nu en dan door de pan om te voorkomen dat de bulgur aan de bodem vastplakt.
6. Doe de boerenkool en ui weer terug in de pan bij de bulgur en de linzen en roer dit goed door elkaar. Laat je stoofpotje onder af en toe doorroeren nog 5 minuten stoven. That’s it, easy, maar super lekker als je het mij vraagt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply