Overige

Elke hap telt – Mijn passie voor eten (en havermout)

De vraag die ik het meeste te horen krijg is: Waarom havermout? – overigens vaak gevolgd door de opmerking ‘Ik vind havermout echt niet te eten’. Drie jaar geleden begon ik deze blog om mijn nieuwe liefde, eten, met iedereen te delen. Zo’n blog heeft een naam nodig. Na enig brainstormen kwam ik op de titel ‘Miss Havermout’. Hoe ik daar bij kwam en wat eten voor mij betekent, dat lees je in deze blogpost die ik schreef in het kader van de ‘Elke hap telt’ campagne van Smaakt. 

Elke hap telt

Hoe het allemaal begon

Ik was niet altijd een foodie. Eigenlijk was mijn zusje de kok in huis. Zij stond toen ze vier was al cakebeslag te mixen en taarten te bakken. Ik hield me vooral bezig met knutselen, tekenen, knippen en plakken. Toen ik zes jaar geleden op kamers ging wonen voor mijn studie filosofie moest ik wel gaan koken. Dat begon vrij simpel met de welbekende pakjes en zakjes. Mijn lunchpakketje vulde ik met boterhammen en tussendoor at ik Maria koekjes alsof mijn leven er vanaf hing. Als ik dan na college op de fiets naar huis zat om een uur of vijf sloeg de honger toe. Met knikkende benen en een bezweet hoofd kwam ik dan thuis. Op die momenten was het ofwel alles eten wat ik binnen handbereik had ofwel mega duizelig op bed ploffen. Die hongerklop heeft iedereen wel eens denk ik, maar ik had het vaak. Daarom besloot ik me wat meer te gaan verdiepen in eten. Ik besloot voortaan zo veel mogelijk vers te eten en mijn tussendoortjes zelf te maken (hallo bananabread!). Ik voelde me daardoor beter. Die hongerklop had ik niet vaak meer en ik voelde me fit en energiek! Maar het mooiste is dat ik nu echt iets gevonden had wat ik leuk vond! Ik wist nooit echt wat ik wilde worden als ik later groot was. Die studie filosofie die deed ik vooral omdat ik niet echt wist wat ik wilde en omdat ik er toevallig goed in was, maar een echte passie was het niet. Dat was (en is) eten wel!

Miss Havermout

Steeds vaker kreeg ik de vraag of ik een recept wilde delen. Ik schreef recepten op kladjes, in appjes en in mails. Tot ik besloot dat het misschien beter was ze online te verzamelen op een blog. Die blog moest natuurlijk een naam hebben. Iets in de trant van HealthyHanne zag ik niet helemaal zitten, dus ik vernoemde mijn blog naar mijn meest recente food ontdekking: Havermout! Op een zeker moment, ik weet niet eens meer wanneer, belandde er een pak havermout in mijn winkelmandje – waarschijnlijk omdat het zo lekker goedkoop is. Hoewel ik al veel horror verhalen over havermoutpap gehoord had, besloot ik het een kans te geven. Na een hap was ik verkocht! Warm, romig, papperig… gewoon heerlijk! Helaas dacht mijn omgeving daar anders over… Mijn bonusvader noemde het een ‘bak cement’, mijn huisgenootjes ‘kots’ en weer anderen noemden het ‘paardenvoer’. Daarom besloot ik er maar meteen mijn missie van te maken om mensen te laten zien dat havermout wél lekker kan zijn! Naast allerlei andere recepten deel ik op mijn blog dus een hoop Havermout Propaganda.

Elke hap telt

Havermout moet je wel zelf lekker maken! Ik doe dat graag met noten, fruit, kaneel, cacaopoeder of notenpasta’s. Deze speculoos spread van Biotoday is ook zeker een favoriet! Lekker in combinatie met kaki fruit of appel.

Goed voor mezelf zorgen

Ik denk dat we dus wel kunnen concluderen dat eten een grote rol speelt in mijn leven. Na die studie filosofie ben ik Food Innovation gaan studeren aan de HAS Hogeschool en inmiddels is mijn blog veranderd in mijn eigen bedrijf. Ik kan dan ook 24/7 aan eten denken. Toch is mijn relatie met eten niet altijd helemaal ok. Ik ben een emotionele eter, dus als ik mij wat minder goed voel dan eet ik alles wat los en vast zit. Letterlijk… Bevroren boterhammen met pindakaas, hele repen chocolade of zakken spekjes zijn geen uitzondering. Het jammere is dat je je na zo’n eetbui alleen maar slechter voelt. Een oplossing voor mijn verdriet, pijn, stress of onrust is het dus zeker niet. De laatste tijd gaat het beter. Ik heb inmiddels alternatieven voor eten gevonden, zoals schrijven in een dagboekje, uren bellen met mama of een lekkere wandeling met een luisterboek. Echte eetbuien zoals ik ze een jaar geleden had, die komen nu zelden voor. Ik probeer eten nu te zien als manier om goed voor mezelf te zorgen. In de basis betekent gezond eten, met af en toe iets lekkers. Nu is havermout gezond en ik vind het mega lekker! Komt dat even mooi uit! Ik hoop dat ik komend jaar mijn gezonde flow weer helemaal terug vind, en ik me weer even happy, fit en energiek zal voelen als een paar jaar geleden.

Elke hap telt

Net als ik, delen verschillende mensen het verhaal achter hun hap via de social media kanalen van Smaakt. Wat is jouw verhaal? Waarom heb jij besloten bewust te gaan eten? Wat is het verhaal achter jouw favoriete gerecht? En wat betekent eten voor jou? Deel jouw hap met #elkehaptelt. Daarmee maak je elke maand kans op een pakket met producten van Smaakt.

 

Deze blogpost schreef ik in samenwerking met Smaakt. Lees hier mijn disclaimer over samenwerkingen. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply