Overige

Recept: Stoofpeertjes zonder suiker

Ik weet nog dat als we vroeger bij oma aten ze altijd een pot stoofpeertjes uit de kelder haalde. Die aardappels, snijboontjes en worst konden me gestolen worden, maar die stoofpeertjes waren heerlijk. Ik wilde zelf ook wel eens stoofpeertjes maken, maar toen ik de hoeveelheden suiker zag die er in het gemiddelde stoofpeertjes recept staan dacht ik: ‘Dat kan anders’. Ik ben wat gaan experimenteren en ja, dat kan inderdaad anders.

Om het gemis aan suiker te compenseren gooide ik extra veel kaneel in mijn stoofvocht. Ook verving ik de rode wijn die vaak gebruikt wordt door bessensap van ‘De Betuwe’ (ik drink namelijk geen wijn). Het resultaat was een grote pan heerlijke stoofpeertjes. Ik moet wel even zeggen, ze smaken anders dan de peertjes van mijn oma. Zij zijn inderdaad een stuk minder zoet, maar hierdoor proef je wel extra goed de smaak van de peertjes zelf. Ik vind dat heel lekker, maar als je een echte suikerjunkie bent moet je hier misschien even aan wennen.

stoofpeertjes 1.jpg

Lekker wat kruidnootjes erbij, nooit verkeerd toch?

Waar eet je die stoofpeertjes dan bij? Je kunt ze lekker bij een bord Hollandse kost eten in plaats van appelmoes, maar mijn favoriet is toch wel een warm bakje havermout met een stoofpeertje erin.


Stoofpeertjes zonder suiker

Ingrediënten:
– 2 kg stoofpeertjes (de meeste zakken met stoofpeertjes zijn 2 kg)
– 1/2 flesje bessensap van De Betuwe (te koop in de supermarkt in het bakschap)
– 1 eetlepel kaneel
– 1 eetlepel koekkruiden

Extra: een grote pan waar alle peertjes in kunnen en grote glazen potten zoals Hak potten (ik had 4 grote Hak potten nodig)

Bereiding:
1. Schil alle peertjes, maar laat het steeltje eraan zitten.
2. Doe de peertjes in een grote pan en giet hier kokend water bij. Zorg ervoor dat alle peertjes onder water staan. Voeg vervolgens een half flesje bessensap, de kaneel en de koekkruiden toe.
3. Doe de deksel op de pan en laat de peertjes een uurtje zachtjes koken.
4. Terwijl de peertjes garen kun je alvast de potten schoonmaken. Was ze eerst goed af met een sopje. Als je de peertjes wilt inmaken zodat ze langer houdbaar zijn, moeten je potten helemaal vrij zijn van bacteriën. Dit kun je doen door de potten een kwartiertje in een grote pan met water te koken, maar je kunt de potten ook een kwartiertje in de oven op 150 graden zetten.
5. Vul de potten met de peertjes en vul ze af met het kookvocht. Draai de deksels op de potten ze zet ze op hun kop weg. De deksels trekken hierdoor vacuüm zodat er geen lucht meer bij de peertjes kan.

Je kunt controleren of de potten goed vacuüm getrokken zijn door op het dekseltje te duwen. Als je het dekseltje niet kunt induwen is het geluk. Kun je het toch indeuken dan is het helaas mislukt en raad ik je aan deze pot als eerste op te eten.

Je kunt de ingemaakte peertjes buiten de koelkast bewaren. Omdat ze ingemaakt zijn, zijn ze langer houdbaar dan gewone peertjes, maar houd er wel rekening mee dat er geen suiker in dit recept zit. Normaal gesproken heeft de suiker ook een conserverende werking. Ik zou deze peertjes dus geen maanden laten staan. Mijn tip om te checken of je ze nog kunt eten: kijk, ruik en proef. Je merkt het echt wel als ze niet goed meer zijn. Maar goed, eigenlijk hoeft je je hier niet zo’n zorgen om te maken, de peertjes zijn zo lekker dat ze volgens mij zo op zijn.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply