Overige

Recept: Erwtensoep

Woensdag deelde ik een recept voor stoofpeertjes met jullie. Vandaag erwtensoep. Het lijkt wel Hollandse week op Miss Havermout. Ik kan er niks aan doen, maar naast alle couscoussalades, springrolls en curry’s houd ik ook gewoon heel erg van een goede stamppot of erwtensoep. Maar dan wel zelfgemaakt natuurlijk, geen kant-en-klaar toestanden uit de supermarkt.

Erwtensoep maken is niet moeilijk, maar het kost wel tijd als je het goed wilt doen. Je moet er toch minstens drie uur voor uittrekken. Maar gelukkig staat het weekend weer voor de deur, dus alle tijd om een grote pan soep te maken toch?

erwtensoep 1.jpg

Tja, zo’n kom erwtensoep ziet er niet super aantrekkelijk uit, maar ik verzeker je, je wilt nog een tweede keer opscheppen als je eerste kommetje leeg is!

Volgens mij heeft iedereen zo zijn eigen erwtensoep receptje, dus wijk vooral af van mijn recept als je oma zegt dat zij het altijd anders doet. Met dit receptje wil ik je gewoon even op weg helpen, zodat je de volgende keer dat blik Unox erwtensoep laat staan. Want erwtensoep uit blik, sorry, dat kan echt niet hoor!


Erwtensoep

Ingrediƫnten (voor een grote pan voor 4 tot 6 personen):
– 400 gram spliterwten
– 500 gram erwtensoep vlees (deze kun je als pakketje bij de AH kopen, daarin zitten varkensvleesstukjes, krabbetjes en een hamschijf, maar je kunt ook een pakje met bijvoorbeeld alleen krabbetjes kopen)
– 1 grote prei of 2 kleine
– 2 wortels (of 3 kleine)
– 1/3 knolselderij
– 1 ui*
– 3 bouillonblokjes
– 1 rookworst

*In plaats van al deze groenten kun je ook gewoon een zak erwtensoepgroenten kopen. Nog gemakkelijker.

Bereiding:
1. Neem een grote pan en doe hier 2 liter koud water in. Voeg het varkensvlees en de bouillonblokjes toe. Breng dit aan de kook en laat het een uur rustig doorkoken.
2. Voeg na een uur de spliterwten toe en laat het geheel een uur pruttelen. Roer af en toe even door de pan om te voorkomen dat de erwten aan de bodem vastplakken.
3. Snijd ondertussen de groenten alvast. Snijd de prei in ringen en de wortels, knolselderij en ui in blokjes. De blokjes hoeven niet super fijn te zijn, door het koken vallen ze toch grotendeels uiteen.
4. Voeg de groenten toe aan de erwtensoep en kook deze een uur mee. Roer af en toe door de soep.
5. Snijd de rookworst in plakjes en voeg deze toe aan de soep. De soep is nu klaar, maar het is wel lekker om de rookworst nog even mee te koken. Dit geeft de soep een lekkere rookworst smaak.

Serveer de soep met een lekker stukje roggebrood met spek of met pannenkoeken. Schijnbaar is dat een soort van traditionele combinatie.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply