Kerst

Meringue kerstkrans

Als een van de ‘Vrienden van AH’ werd ik uitgedaagd om de Allerhande kerstcover na te maken. Ik weet niet of je die Allerhande hebt gezien, maar het is echt wel een uitdaging om dat pareltje na te maken. En ik moet eerlijk zeggen, het ging niet van een leien dakje. Sterker nog, ik had bijna mijn mixer met meringue en al de raam uit gegooid, maarrrr, de aanhouder wint!

Kijk, meringue maken is niet per definitie heel moeilijk. Het enige wat je nodig hebt zijn eiwitten, suiker, poedersuiker en maizena. Het punt is echter dat je bij meringue heel precies te werk moet gaan. Netjes alles afwegen, schoon werken… Nou ja, je kent het wel, alles wat een goede patissier doet. Nu ben ik dus helemaal geen goede patissier. Ik doe alles een beetje op gevoel en maak me nooit druk om een paar gram extra. Ik lik kommen uit en stop overal mijn vingers in. Oh, en kookwekkers, daar doe ik niet aan, ik proef wel even of het goed is. Bij meringue werkt dat dus niet! Bij meringue moet je wel braaf doen wat het recept zegt en niet eigenwijs zijn, dat gaat fout.

De krans die je op de foto ziet is dan ook poging nummer 3. Heb je zelf nu geen zin om je te wagen aan dit precisie klusje? Je kunt ook kant-en-klare meringues kopen om deze krans te maken.

PC080138.jpg

Naast die meringues die ik met bloed-zweet-tranen en frustraties bakte, heeft dit over de top kerstdessert een frisse cranberry curd (waarvoor ik het recept overigens leende van SlowFoody), dikke Griekse yoghurt, rode bessen, pure chocolaatjes en gingerbread mannetjes (die ik gewoon kocht bij de Appie).

PC080067.jpg

Durf je het aan? Oke, daar gaan we dan! Hier is het recept.


Meringue kerstkrans

Ingredi├źnten (voor 8-12 personen)

Voor de meringues
– 1 citroen
– 5 eiwitten (bewaar 3 van de dooiers voor de curd)
– 150 gram kristalsuiker
– 150 gram poedersuiker
– 1 eetlepel maizena

Voor de cranberry curd
– 3 ei dooiers
– 1 heel ei
– 200 gram cranberries
– 125 gram water
– 160 gram suiker
– 60 gram boter

Voor de decoratie
– Griekse yoghurt
– Kerst chocolaatjes
– gingerbread cookies (ik kocht deze cuties bij de AH)
– rode bessen
– takjes munt
– kaneel

Extra: een mixer en spuitzak

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 90 graden.

Pers een halve citroen uit. Splits de eieren (bewaar 3 van de ei dooiers!). Maak je mengkom en gardes goed vetvrij en doe vervolgens de eiwitten met 1 eetlepel citroensap en de kristalsuiker in de kom. Mix tot je een stevig en glanzend eiwitschuim hebt. Zeef de poedersuiker en maizena over het eiwitschuim en spatel alles door elkaar.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en doe het eiwitschuim in een spuitzak. Spuit 8 tot 12 ronde bakjes op de bakplaat met een doorsnede van 10 centimeter.* Bak de meringues 4 uur in de oven. Laat ze vervolgens nog 2 uur met de ovendeur open afkoelen in de oven.

*Heb je veel schuim over? Spuit er kleine meringues van. Ik voegde wat spirulina toe aan het overgebleven schuim om groene schuimpjes te maken.

Terwijl de meringues in de oven staan kun je vast de cranberry curd maken. Doe de cranberries en het water in een steelpan en breng dit aan de kook. Kook het geheel tot de cranberries openspringen. Prak de cranberries fijn met een vork en giet het mengsel door een zeef. Pers met een lepel al het sap uit de cranberries. Zet dit even apart en doe dan de ei dooiers, het ei en de suiker in een kom. Klopt dit met de garde tot een luchtig mengsel. Voeg het cranberry sap toe aan de eieren en kook dit mengsel in tot het vla dikte heeft. Haal de pan van het vuur en voeg de boter in kleine klontjes toe. Meng het geheel goed door elkaar en doe de curd in een pot.

Leg de meringues in een kring op een bord of taartschaal. Verdeel wat Griekse yoghurt en cranberry curd over de meringues. Strooi er wat snufjes kaneel over. Ga vervolgens helemaal los met alle decoraties, koekjes, chocolade, fruit, trek alles uit de kast!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply