Gewoon gezond/ Gezond diner/ Gezonde lunch

Gemakkelijke vegan erwtensoep

Erwtensoep, snert, hoe zouden we de winter doorkomen zonder!? Deze oerhollandse maaltijd mag niet ontbreken na een ochtendje schaatsen of lange wandeling in het bos. De traditionele erwtensoep is verre van vegan, maar met een paar vervangingen kun je hem prima vegan maken. Benieuwd hoe ik dat aanpakte? Lees snel verder voor het geheim van mijn vegan erwtensoep. 

Vegan erwtensoep

Een traditionele erwtensoep wordt gemaakt met een hoop vlees. Eerst laat je wat varkensvlees trekken, bijvoorbeeld schouderkarbonades of varkenspootjes. Dat vlees zorgt voor een bouillon die de soep smaakt geeft. Natuurlijk belanden er uiteindelijk ook nog een stuk rookworst en soms zelfs nog wat extra spekjes in de soep. Dat moet kunnen op zijn tijd, maar mocht je minder vlees willen eten, of mocht je helemaal vegan eten, dan is er hoop. Je kunt namelijk ook een heerlijke erwtensoep maken zonder vlees. Gelukkig zijn er genoeg vegan rookworsten te vinden in de supermarkt, dus wat dat betreft zit je goed. Nu die bouillon nog. Ik gebruikte eigenlijk altijd groentebouillon in mijn vega erwtensoep, maar toch miste ik iets. De soep was lekker, maar ik miste de umami smaak die het vlees geeft. Daar vond ik een oplossing op: Miso pasta!

Miso pasta

Miso pasta is een smaakvolle pasta van gefermenteerde sojabonen. Het heeft een behoorlijk krachtige smaak. Een beetje zout, umami en zuur. Ik kocht miso pasta altijd in de Aziatische toko, maar ik kwam het laatst ook gewoon bij de Albert Heijn tegen. Een paar eetlepels miso pasta geven je vegan erwtensoep meteen veel meer smaak.

vegan erwtensoep

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vind. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @gewoonhanne. Smakelijk eten!

Gemakkelijke vegan Erwtensoep

By Hanne Serves: 4
Prep Time: 2 uur en 30 minuten

Erwtensoep, snert, hoe zouden we de winter doorkomen zonder!? Deze oerhollandse maaltijd mag niet ontbreken na een ochtendje schaatsen of lange wandeling in het bos. De traditionele erwtensoep is verre van vegan, maar met een paar vervangingen kun je hem prima vegan maken.

Ingredients

  • 2 liter water
  • 1 zak erwtensoep groente (500 gram)
  • 300 gram spliterwten
  • 2-3 eetlepels miso pasta
  • 1 blaadje laurier
  • Vegan rookworst naar keuze
  • Ter garnering (optioneel): verse peterselie

Instructions

1

Breng 2 liter water aan de kook en doe hier de spliterwten, miso pasta en het blaadje laurier in. Laat de erwten 1 uur zachtjes koken.

2

Voeg vervolgens de erwtensoep groente toe. Laat deze nog een uur meegaren.

3

Snijd de vegan rookworst in stukjes en voeg deze op het laatste moment toe aan de soep.

4

Verdeel de soep over vier kommen en garneer met wat verse peterselie.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply