Gewoon gezond/ Gewoon lekker/ Gewoon lekker zoet/ Gezond ontbijt

Glutenvrije pancakes

Ik wil niet zeggen dat #pancakesunday een eerste levensbehoefte is of dat dit een recht zou moeten zijn, maar ik vind dat iedereen op zondag ochtend moet kunnen genieten van een stapel goudbruine pancakes. Ook iedereen die glutenvrij moet eten. Daarom werd het tijd voor een recept voor glutenvrije pancakes. 

Eet jij glutenvrij dan!?

Uhm ja. Eigenlijk wel ja. Wat veel mensen niet van mij weten is dat ik grotendeels glutenvrij eet. Niet omdat ik allergisch ben voor gluten, maar omdat ik een intolerantie heb voor tarwe. Dat zit zo. Ik heb al sinds ik me kan herinneren vermoeidheidsklachten en nadat ik voor de zoveelste keer door de huisarts naar huis werd gestuurd met de opmerking ‘iedereen is wel eens moe’, besloot ik eens in de alternatieve geneeskunde te duiken. Ik kwam terecht bij een mesologe en zij merkte op dat ik niet zo goed reageer op tarwe. Sinds twee jaar doe ik dus mijn best om tarwe te vermijden – al is dat behoorlijk lastig als je favoriete eten pizza is en je ook behoorlijk gek bent op koekjes. Aangezien glutenvrije producten per definitie vrij zijn van tarwe, kies ik daar vaak voor. Op mijn blog zie je dit niet echt, omdat ik geloof dat er niets mis is met gluten voor de meeste mensen. Daarom maak ik voor jullie ‘normale recepten’. Maar stiekem zijn de boterhammen of pasta die je voorbij ziet komen vaak glutenvrije varianten.

Glutenvrije pancakes

Tot zover mijn relatie tot gluten. Het is tijd voor pannenkoeken! Om deze heerlijke fluffy glutenvrije pancakes te bakken gebruikte ik een mengsel van havermeel en boekweitmeel, beide meelsoorten zijn vrij van gluten. En om ze zo lekker fluffy te maken, voegde ik kefir toe. Dit is een gefermenteerde melkdrank. De zuren in deze melk, gecombineerd met een lepeltje baking soda zorgen voor een mega fluffy resultaat.

glutenvrije pancakes glutenvrije pancakes

Heb je dit of een van mijn andere recepten gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @gewoonhanne. Smakelijk eten!


Glutenvrije pancakes

Ingrediënten (voor 4 porties*)

– 500-750 milliliter kefir (of karnemelk)**
– 1 ei
– 200 gram glutenvrij havermeel
– 150 gram boekweitmeel
– 1/2 theelepel baking soda
– 1 zakje vanille suiker
– een snufje zout
– boter of olie om in te bakken
– ter garnering: vers fruit naar keuze

*Met dit recept bak je in een keer een hele berg pancakes! Verras er je hele gezin mee of vries ze gewoon in. Zo heb je altijd een voorraadje in huis voor lazy Sunday mornings.

**Begin met 500 milliliter en voeg steeds een beetje toe als je merkt dat je beslag te dik blijft.

Bereiding

Kluts het ei in een beslagkom. Voeg de melk toe en roer goed door elkaar. Meng in een andere kom de droge ingrediënten: havermeel, boekweitmeel, vanille suiker en zout. Voeg hier het kefir mengsel aan toe en roer tot een glad beslag. Voeg op het laatste moment de baking soda toe.

Verhit wat boter of olie in een pan en bak hierin kleine pancakes.

Serveer de pancakes met vers fruit of hagelslag of kwark of ijs of maple syrup of alles tegelijk. Waar jij blij van wordt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply