Gewoon zelf doen (DIY)

DIY: Beginner macramé hanger

Dankzij de hele Corona-quarantaine-situatie heb ik een nieuwe hobby: Macramé! Uren lang touwen aan elkaar knopen tot je een mooie decoratie hebt om aan de muur te hangen. Kun jij in deze tijd ook een nieuwe hobby gebruiken? Lees dan snel verder, want ik ga een poging doen om je op weg te helpen met een tutorial voor een beginner macramé hanger. 

Macramé the basics

Macramé is eigenlijk niet veel meer dan knopen leggen in touwtjes. Of eigenlijk, heel veel knopen leggen in hele lange touwen. Het is lastig om van macramé projecten een patroon of werkbeschrijving te geven. Zelf heb ik eerst honderden Youtube video’s gekeken om de verschillende knooptechnieken onder te knie te krijgen. Nu ik die allemaal in de vingers heb, zoek ik vaak een voorbeeldje op op Pinterest en dat maak ik vervolgens na. Om jullie ook de basic van macramé aan te leren, heb ik een hanger gemaakt waarin alle verschillende knopen gebruikt worden. Ik zal per knoop even een Youtube video delen die je kunt kijken om de knoop te leren. Vervolgens kun je deze gebruiken om de hanger te maken. Ik heb van alle losse stappen foto’s gemaakt, dus ik hoop dat je daarmee uit de voeten kunt.

beginner macrame

macrame hanger

Beginner macramé hanger

Benodigdheden

– macramé koord*
– een mooie tak of stokje van ongeveer 30 centimeter lang
– een edelsteen of houten kraal
– een meetlint
– een schaar

* Ik koop mijn macramé koord meestal bij de Wibra, ze worden daar verkocht in bolletjes van 40 meter voor 1,99 euro, maar je kunt het ook online vinden, bijvoorbeeld hier, hier of hier. Voor deze hanger heb je ongeveer 57 meter koord nodig.

De gebruikte knopen

Lark’s head knot

Square knot

Double half hitch knot

Half square spiral knot

De stappen

1.
Knip 16 draden van 3,5 meter en knip 1 draad van 0,5 meter.

2.
Knoop het korte koord van 0,5 meter aan de tak, zodat je hem op kunt hangen. Hang je project aan een muur met een stuk tape of hang het aan een haakje.

3.
Bevestig de 16 draden aan de stok met de Lark’s head knot.

macrame hanger

4.
Begin met 8 square knots. (foto 1)

5.
Sla de eerste twee draden over en maak vervolgens weer 3 square knots. (foto 2)

6.
Ga verder op de volgende hoogte. Sla 4 draden over en maak nog 3 square knots. (foto 3)

7.
Maak nu de volgende rij. Sla de eerste 4 draden over, maak 2 square knots, sla 8 draden over en maak nog 2 square knots. (foto 4)

macrame hanger

8.
Start vanuit het midden en maak een rij van double half hitch knots naar de linker kant tot er links 8 draden overblijven.  (foto 5)

9.
Maak nu een rij van double half hitch knots naar de rechter kant tot er ook rechts 8 draden overblijven (foto 6)

10.
Maak nog een rij met double half hitch knots. Begin vanuit het midden en maak double half hitch knots naar links en laat aan de linkerkant 9 draden over. Maak ook een rij met double half hitch knots naar rechts, laat aan de rechterkant 9 draden over. (foto 7)

11.
Maak met de middelste vier draden een square knot. Je kunt ervoor kiezen om een edelsteen tussen deze draden te klemmen. Ook kun je een houten kraal aan de middelste twee draden rijgen en deze met de square knot mee knopen. Je maakt dan eerst een halve square knot, dan rijg je de kraal aan de middelste twee draden en dan maak je de square knot af. (foto 8)

macrame hanger

12.
Nu gaan we de ruit sluiten. Begin met de middelste rij. Knoop een rij van double half hitch knots van links naar het midden. Knoop vervolgens een rij van rechts naar het midden (foto 9 en 10)

13.
Neem nu het koord van de buitenste rij van de ruit op en knoop een rij van double half hitch knots naar het midden. (foto 11)

14.
De ruit is af. Nu gaan we de zijkanten afmaken. Neem de vier koorden aan de zijkant van de ruit en knoop een rijtje van 8 square knots. Doe dit aan beide zijden van de ruit. (foto 12)

macrame hanger

14.
Neem de 4 buitenste koorden en maak een rij van half spiral knots die net zo lang is als je rijtje met square knots. Doe dit aan de linker en rechter zijde van je werk. (foto 13)

15.
– Neem de eerste vier draden aan de onderkant van je ruit. Maak hier 1 square knot in.
– Laat vervolgens de eerste twee draden onder je ruit hangen en maak met de volgende vier draden weer een square knot.
– Laat nu de eerste vier draden hangen en maak een square knot met de volgende vier draden.
– Je hebt nu een soort aflopend trapje van 3 square knots onder je ruit. (foto 14)

16.
Herhaal de bovenstaande stappen aan de rechterkant van je werk. Eindig met een square knot met de vier middelste draden. (foto 15)

17.
Hetzelfde trapsgewijze rijtje gaan we nu nog eens herhalen. Begin aan de linkerkant en laat de eerste twee draden van je werk hangen. Maak een square knot met de volgende vier draden. Vervolgens laat je telkens de eerste twee draden van je huidige square knot hangen en met de andere twee maak je samen met de volgende twee draden en nieuwe square knot zodat er weer een aflopend trapje ontstaat. Maak op deze manier in totaal 6 square knots van links naar het midden. (foto 16)

macrame hanger

18.
Maak eenzelfde rijtje met square knots aan de rechterzijde en eindig met een square knot met de middelste vier draden. (foto 17)

19.
Begin helemaal links en maak een rij met double half hitch knots naar het midden. (foto 18)

20.
Herhaal hetzelfde aan de rechterkant en maak een rij met double half hitch knots naar het midden. (foto 19).

21.
That’s it! Je eigen macrame muurhanger. Hang ‘m op aan de muur en zeg trots tegen iedereen dat je dit zelf gemaakt hebt!

Zijn er nog vragen?

Het is lastig om alle stappen in woorden uit te leggen, dus ik hoop dat je met de foto’s een eind komt. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je me natuurlijk altijd een berichtje sturen, ik help graag. Oh, en ik zou het heel leuk vinden om jouw resultaat te zien. Deel je het met me via een mailtje of berichtje op Instagram?

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Ciske
  mei 30, 2020 at 11:46 am

  Wat een leuke en mooie website!!

  Ik ga je macramé hanger voor beginner eens uittesten..
  Ik wil deze zomer een “Ibiza” gevoel in mijn woonkamer toveren..
  Groetjes uit België

  • Reply
   Hanne
   juni 27, 2020 at 5:37 pm

   Wat leuk!! Zo’n hanger geeft zeker een gezellig Ibiza gevoel!

 • Reply
  Maaike
  oktober 16, 2020 at 4:07 pm

  Welke dikte koord gebruik je?

 • Reply
  Esther
  november 6, 2021 at 4:03 pm

  Hanna, wat ontzettend leuk is dit.
  Ik ben erg trots op het resultaat. Je hebt het heel goed omschreven.
  Dankjewel!

  • Reply
   Hanne
   december 16, 2021 at 8:18 am

   Hoi Esther, blij om te lezen dat het goed gelukt is! Ik vond het namelijk best lastig om alles duidelijk te omschrijven.

  Leave a Reply