Gewoon zelf doen (DIY)

Gratis haakpatroon tijdschriften hanger

Heb je overal rondslingerende tijdschriften, boekjes of blaadjes? Dan kunnen we elkaar de hand schudden! Om een einde te maken aan die chaos, haakte ik deze tijdschriften hanger. Ik gebruikte een combinatie van jute garen en een wat dikker katoen garen. Dat geeft je haakwerk een natuurlijke rustige uitstraling en zorgt voor een stevig resultaat waar je gemakkelijk al je papierwerk in kunt bewaren.

It’s crochet season!

Waar ik in de winter vastgeplakt lijk aan mijn breinaalden, maken die in de zomer plaats voor een haaknaald. Haken voelt toch wat luchtiger en minder warm dan breien. Deze zomer ben ik helemaal verslaafd aan het haken van Granny Squares. Maar nu mijn huis en kledingkast verzadigd beginnen te raken van de oma vierkantjes, vond ik het tijd om mezelf eens uit te dagen iets anders te haken. Zo ontstond het haakpatroon voor deze tijdschriften hanger.

Haakpatroon tijdschriften hanger

Het patroon voor deze tijdschriften hanger is niet moeilijk. Om het patroon te maken moet je twee steken beheersen: de losse en het halve stokje, dat valt te overzien, toch?

Heb je dit of een van mijn andere recepten of DIY’s gemaakt? Leuk! Ik ben benieuwd naar jouw creatie. Laat het me weten via een reactie hieronder of deel jouw foto van het gerecht op Instagram en tag me even @gewoonhanne.nl.


Haakpatroon tijdschriften hanger

Benodigdheden

 • 1 bol jute garen (bijvoorbeeld ‘Jute’ van de Zeeman)
 • 1 bol dik katoenen garen (bijvoorbeeld ‘Resa’ van de Zeeman)
 • Haaknaald nummer 6
 • 1 houten ring, diameter 7 cm
 • Schaar
 • Stopnaald

Afkortingen

 • l = losse
 • hv = halve vaste
 • st = steek
 • hst = half stokje

Zo maak je de tijdschriften hanger

De eerste helft van het patroon haak je heen-en-weer. Elke toer begint met 2 lossen, deze tellen als het eerste halve stokje. In de eerste en laatste steek van de toer meerder je 1 half stokje. Zo ontstaat er een grote driehoek. Wanneer de driehoek groot genoeg is, vouw je de punten naar het midden. Vanaf dit punt ga je in de rondte haken om de onderste helft van de tijdschriften hanger te maken.

 1. Haak 4 l met het jute garen.
 2. Haak een hst in de 3e en 4e l vanaf de haaknaald.
 3. Keer het werk. Haak 2 l, haak in de volgende 2 st 1 hst.
 4. Herhaal stap 3.
 5. Keer het werk. Haak 2 l, haak in dezelfde st 1 hst (= eerste meerdering), haak 1 hst in de volgende steek en haak 2 hst in de laatste st (= tweede meerdering)
 6. Keer het werk. Haak 2 l, haak in dezelfde st 1 hst, haak in elke volgende st 1 hst, haak in de laatste st 2 hst.
 7. Herhaal stap 6 tot de driehoek zo groot is dat je de twee buitenste punten naar binnen kunt vouwen om een tijdschrift heen. Bij mij was dat na 35 toeren (maar afhankelijke van de gewenste grootte kun je meer of minder toeren haken). Knip de draad af, laat een stuk van zo’n 20 centimeter aan je haakwerk zitten. Naai met die draad de beide punten aan elkaar.
 8. Hecht de jute draad nu aan aan de achterkant van je werk. Haak 2 lossen en haak vervolgens 1 hst in elke steek. Eindig met een hv in de 2e l van het begin.
 9. Herhaal stap 8 nog 1 keer met het jute garen. Hecht dit garen dan af en ga verder met het witte katoen garen.
 10. Haak nog 9 rondes van hst rond je werk. Hecht de draad dan af.
 11. Naai de opening onderaan het werk dicht.
 12. Vouw het flapje aan de ovenkant van je werk om de houten ring en naai deze met kleine steekjes aan de achterkant van je werk vast.

Liefs,

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Hanneke van Haasteren
  augustus 9, 2022 at 7:47 pm

  Hallo,

  Ik heb de tijdschriften hanger gehaakt, maar ik vind de onderkant niet zo mooi geworden.
  Bij het sluiten van een ronde loopt de naad scheef. Ik heb wel steeds het juiste aantal steken. Moet ik soms aan de achterkant beginnen met de witte kleur?

  Hanneke

  • Reply
   Hanne
   september 10, 2022 at 8:21 am

   Hallo Hanneke,

   Klopt, de naad gaat wat scheef lopen. Daarom kun je het beste de witte kleur aan de achterkant aanhechten inderdaad.

 • Reply
  whoiscall
  juni 23, 2023 at 7:38 pm

  Thanks!

 • Leave a Reply