Gewoon zelf doen (DIY)

Muurhanger weven zonder weefraam

Ik gok dat elke haakster en breister er eentje heeft, zo’n mand vol kleine bolletjes wol. Allemaal restjes van afgeronde projecten. Met deze DIY kun je van die restjes een leuke decoratie maken. Ik had ze al vaak voorbij zien komen op Pinterest en Instagram, van die leuke gewoven muurhangers, maar zelf heb ik niet toevallig een weefraam in de kast liggen. Ik bedacht een manier om een muurhanger te weven zonder weefraam. Benieuwd hoe? Lees dan snel verder.

Muurhanger weven zonder weefraam

In plaats van een weefraam gebruikte ik een stuk karton om deze muur hanger te weven. In het karton maak je kleine inkepingen waar je het touw op kunt spannen. Vervolgens is het eigenlijk heel simpel… Weven maar. Ik gebruikte daarvoor verschillende diktes wol en ik gebruikte verschillende weef technieken. Het resultaat is een super schattige muurhanger en een paar uurtjes bezigheidstherapie.

muurhanger weven

DIY muurhanger weven

Benodigdheden

– Een stuk karton van ongeveer 20 bij 30 centimeter (groter of kleiner mag ook, dan veranderen de afmetingen van je muurhanger)
– Liniaal
– Pen
– Schaar
– Dunne wol/koord/draad
– Restjes wol in verschillende diktes en kleuren
– Grote naald
– Een mooie stok
– Optioneel: een aantal houten kralen

De stappen

muurhanger weven

1.
Knip een stuk karton op maat. Ik gebruikte een stuk van 20 tot 25 centimeter, maar groter en kleiner kan ook.

2.
Geef met een liniaal streepjes op 1 centimeter afstand aan. Maak vervolgens inkepingen van 1 centimeter diep.

3.
Neem een stuk draad en weef deze om de inkepingen als volgt: maak een lus in de draad en haak deze achter de eerste inkeping. Doe de draad naar beneden en haak de draad achter de eerste inkeping. Doe hem vervolgens weer naar boven en weef zo de draad om alle inkepingen.

Op de foto hieronder zie je hoe de achterkant van je werk eruit zou moeten zien.

muurhanger weven

4.
Begin nu me weven. Neem een stuk wol en haal deze door de naald. Weef de draad heen en weer door je zelfgemaakte weefraam.

5.
Op deze manier kun je het hele weefraam vullen met verschillende kleuren en soorten wol. Naast deze basis techniek kun je ook verschillende andere technieken gebruiken. Deze zal ik hieronder laten zien. Kijk ook eens op Youtube of Pinterest voor nog meer inspiratie.

muurhanger weven

Kwastjes
1. Neem 4 a 5 draden van 40 centimter lang.
2. Weef de draden van onder 1 van de draden op het weefraam, met de uiteindes naar rechts wijzend.
3. Weef de draden vervolgens van rechts naar links onder de draad op het weefraam die daar langs ligt. Er vormt zich zo een lus.
4. Trek de lus aan naar beneden en herhaal dit tot alle draden op het weefraam gevuld zijn, of kies ervoor om maar enkele kwastjes te maken.

muurhanger weven

Schuine vlakken
Naast rechte vlakken, kun je ook schuine vlakken weven. Je weeft dan niet tot het einde door maar keert als een paar draden eerder om. Weef telkens kortere stukjes, zodat er een schuin vlak ontstaat.

muurhanger weven

Bobbels
Deze bobbels zijn wat lastiger uit te leggen, dus ik hoop dat de foto’s je wat helpen. Weef het touw in tegengestelde richting door de draden op het weefraam. Hierdoor ontstaan wat dikkere steken.

muurhanger weven

Vlecht
Ook deze is wat lastiger uit te leggen, maar in feite maak je hem hetzelfde als de bobbels. Je maakt nu alleen twee rijen bobbels, maar je weeft de draad net in de andere richting.

6.
Vul je hele weefraam met steken, maar houdt aan de bovenkant zo’n 5 centimeter over. Haal het werk heel voorzichtig van het karton af.

7.
Rijg eventueel kralen aan de bovenste lussen van je werk en rijg deze lussen vervolgens om je stok. That’s it! Geef hem een mooi plekje aan je muur.

Zijn er nog vragen?

Het is lastig om de steken in woorden uit te leggen, dus ik hoop dat je met de foto’s een eind komt. En verder zou ik zeggen, probeer gewoon lekker wat, wie weet ontdek je wel hele toffe andere steken. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je me natuurlijk altijd een berichtje sturen, ik help graag. Oh, en ik zou het heel leuk vinden om jouw resultaat te zien. Deel je het met me via een mailtje of berichtje op Instagram?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Suzanne
  september 3, 2020 at 5:32 pm

  Met mijn zoontje ben ik muurhanger aan het maken. Superleuk! We hebben onderaan ook klosjes gemaakt. Als je het werk van het karton haalt: wat doe je met de randjes aan de onderkant? Ik bedoel dus het garen dat je aan het karton hebt gemaakt.

  • Reply
   Hanne
   september 4, 2020 at 7:36 am

   Ah wat leuk!! Als je het goed gedaan hebt kun je het werkje gewoon van het karton afhalen en dan zou je werkje gewoon af moeten zijn. Beetje lastig om uit te leggen zonder beeld.

  Leave a Reply